PROZVANI ODGOVARAJU

HRT Vladi: Niste ni vi smanjili PDV

06.03.2009 u 21:14

Bionic
Reading

Ni tjedan dana od 1. ožujka i poskupljenja RTV pristojbe sa 73 na 78 kuna, iz državnog vrha stigao je apel HRT-u da visinu pristojbe vrati na staro

'Znam da su kod usklađivanja samo poštivali zakon, ali apeliram na vodstvo HRT-a da uskladi pretplatu sa stvarnim životom', kazala je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor na konferenciji za novinare u Ministarstvu financija za koje su objavljene Vladine mjere štednje.

Na HRT-u ne misle dirati u visinu pristojbe, piše Novi list.

'O temi visine RTV pristojbe treba reći da se HRT u svom poslovanju, pa tako i u vezi s RTV pristojbom, mora pridržavati i pridržava zakonskih odredbi. Visinu RTV pristojbe zakon je propisao na ekonomskim načelima, a sredstvima koje dobiva od građana HRT pristupa krajnje racionalno. HRT sa svojim planovima i poslovanjem prati Vladine preporuke o štednji, ali moram reći i da nismo primijetili da su druga javna poduzeća snižavala cijene izvan ekonomskih načela ili da je smanjen PDV, koji je za državni proračun otprilike isto što i RTV pristojba za HRT', poručuje glasnogovornik HRT-a Janos Romer prenosi Novi list.

Nije ovo prvi put da se iz redova vladajuće stranke spominje pristojba. Jedan od projekata s kojim je HDZ dobio zadnje izbore je i obećanje umirovljenicima da će ih se osloboditi plaćanja pristojbe, no kasnije se od toga odustalo u dogovoru baš s umirovljenicima. S druge pak strane, zahvaljujući automatizmu Zakona o HRT-u, pristojba je u posljednjih osam godina skočila dvostruko. Početkom 2001. je iznosila 38 kuna, od 1. ožujka je 78 kuna.