POVODOM ZAHTJEVA UDRUGA

HRT se oglasio o ugovoru s Vladom

17.01.2013 u 16:18

Bionic
Reading

Javna rasprava o prijedlogu programskih obveza HRT-a provedena je u skladu sa zakonom predviđenim procedurama, odgovorili su danas s HRT-a nevladinim udrugama koje su zatražile hitnu objavu i javnu raspravu o prijedlogu petogodišnjeg ugovora između HRT-a i Vlade RH od 2013. do kraja 2017.

Nevladine udruge (GONG, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Kuća ljudskih prava, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Hrvatski P.E.N. centar) smatraju kako je riječ o dokumentu od presudne važnosti za opseg i kvalitetu javnog informiranja pa su jučer od HRT-a i Ministarstva kulture zatražili da se omogući javna rasprava.

S HRT-a, pak, poručuju da je javna rasprava o prijedlogu programskih obveza, kao dijelu ugovora, provedena od 8. svibnja do 21. lipnja prošle godine, i to u skladu sa svim zakonom predviđenim procedurama. Tvrde da ju je javnost mogla pratiti i u njoj sudjelovati na internetskoj stranici HRT-a, forumu, preko Službe gledatelja, Odjela za odnose s javnošću, u radijskim i televizijskim emisijama HRT-a te na tribini na HRT-u na koju je pozvana zainteresirana javnost i koju je izravno prenosio Hrvatski radio.

Ističu kako je nakon rasprave proveden i zakonom utvrđeni nadzor koji je potvrdio da je javna rasprava ispravno provedena, nakon čega je sva dokumentacija (izvještaji, snimke i fonogrami emisija) dostavljena Ministarstvu kulture.

Na HRT-u napominju da je tekst prijedloga ugovora radilo tadašnje vodstvo HRT-a, ali ga je prilagodilo i 'novo vodstvo' koje još, osim glavnoga ravnatelja, ima status obnašatelja dužnosti.

Podsjećaju da su mišljenje o prijedlogu ugovora dali Programsko vijeće i Nadzorni odbor te da Zakon o HRT-u predviđa objavljivanje ugovora, a ne prijedlog ugovora, što je, tvrde, razlog njegova neobjavljivanja, 'zasad'.

S HRT-a ističu i kako se prijedlog ugovora smatra samoregulativnim aktom koji se primjenjuje od 1. siječnja pa ni u tom smislu ne vide svrhu održavanja javne rasprave.

Osim objave prijedloga ugovora i minimalne 15-dnevne javne rasprave, nevladine udruge traže da se održi barem jedan okrugli stol na kojem bi se predstavio prijedlog.