SUTLIĆEVA KAZNA

HRT: Novinarima pisana upozorenja pred otkaz

03.11.2009 u 18:49

Bionic
Reading

Četvero novinara HRT-a, Lela Knežević, Maja Sever, Sanja Mikleušević Pavić i Robert Zuber, dobili su opomene pred otkaz ugovora o radu od zamjenika ravnatelja HRT-a Davora Mezulića, i to zbog istupa u javnosti u slučaju 'četnička kurvetina'

'Očito je da je sve ovo što se događalo posljednjih dana utjecalo na konačnu odluku i da su otkazi koji su bili pripremljeni povučeni pod pritiskom javnosti. Činjenica je da je ova odluka donesena bez da je itko vidio ikakvu prijavu i osnovu po kojoj ih se teretilo', kazao je jedan odvjetnika okrivljenih Čedo Prodanović

'Čelništvo HRT-a je nakon burne reakcije javnosti očigledno podvilo rep i odustalo od izvanrednog otkaza novinarima pa se odlučilo na jedno solomonsko rješenje, odnosno alibi potez i dodijelilo im opomenu pred otkaz na koju nemaju pravo žalbe', ustvrdio je Prodanović.

HRT: Pisano upozorenje

S HRT-a je potvrđeno da je novinarima koji su optužili glavnog ravnatelja Vanju Sutlićaza šovinistički ispad poslano 'pisano upozorenje o obvezama iz radnogodnosa, i to zbog kršenja tih obveza u vezi s načinom postupanja ijavnim istupom'. Glasnogovornik HRT-a Janos Roemer naveo je upisanoj izjavi kako u tom dokumentu stoji i pravna napomena da uslučaju nastavka kršenja obveza iz radnog odnosa postoji mogućnostotkaza ugovora o radu.

Podsjetimo, četvero novinara u javnosti je istupilo 20 mjeseci nakon što je ravnatelj Vanja Sutlić novinarku Ivanu Veličković Dragičević navodno nazvao 'četničkom kurvetinom'.

Neslužbeno doznajemo da novinari razmatraju, preko svojih odvjetnika Čede Prodanovića i Kreše Škarice, žalbu na Mezulićevu odluku jer im je kazna izrečena bez ikakve prijave i njihova očitovanja.

Opomene pred otkaz, u nekim drugim slučajevima, do sada su između ostalih dobivali Denis Latin, Aleksandar Stanković i Nikola Kristić.

Informaciju o kaznama novinari su primili za vrijeme trajanja okruglog stola 'Hrvatska televizija na prekretnici' u Hrvatskom novinarskom društvu.

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Zdenko Duka ustvrdio je da ugled HTV-a nikad nije bio lošiji, da je informativni program obilježio pad profesionalnosti, a krupne korupcijske afere nisu riješene. Glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić bio je upleten u nekoliko afera, a njegov je odgovor bio pokretanje postupka protiv četvero novinara koji su ga optužili za šovinistički ispad, rekao je Duka.  Dodao je kako je teško vjerovati u urotu protiv Sutlića.

Novinar Denis Kuljiš najavio je da će peticijom od Hrvatskoga sabora i izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj tražiti da svojim političkim utjecajem pridonesu razrješenju urednice Informativnog programa HTV-a Hloverke Novak-Srzić. 'Neprihvatljivo je da osoba koja je djelovala ili koja još djeluje u kontraobavještajnoj službi s počasnim činom bojnice obnaša funkciju na javnoj televiziji', rekao je Kuljiš.

Nevjerojatnim je ocijenio i to što HRT, kako je ustvrdio, s prihodom od 1,3 milijarde kuna na godinu, trenutačno ima gubitak od 650 milijuna kuna.