dubrovačka ljepotica

HRT će utući četiri milijuna kuna u vilu za koju se bore njezini izvorni vlasnici, a njima je oduzeta u Jugoslaviji

06.09.2019 u 18:56

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija ove godine odlučila je potrošiti četiri milijuna kuna na renovaciju Vile Dubravka. Riječ je o prekrasnom dubrovačkom zdanju sagrađenom na samom početku prošlog stoljeća, a koje je sedam desetljeća bilo dom Radio Dubrovnika. Oronulu vilu sada namjeravaju urediti iako izvorni vlasnik, obitelj Glavić koja je u valu nacionalizacije i borbe protiv klasnih i političkih neprijatelja u bivšoj Jugoslaviji ostala bez većine svojih posjeda, pa tako i Vile Dubravka, i dalje vodi spor za povrat svoje imovine

Nakon što su ranije ove godine raspisali natječaj težak dva milijuna kuna za sanaciju krova i stolarije u Vili Dubravka, ovih dana za isti iznos bez PDV-a traže izvođače za obnovu instalacija. Riječ je o vili izgrađenoj 1902. godine, upisanoj u registar kulturnih dobara RH, koja se prostire na 1400 kvadrata te ima vrt i šetnicu.

Njezina je bliža i daljnja povijest vrlo burna. Naime, kako je pisao dubrovniknet.hr, izgradio ju je Federico Glavić, bogati povratnik iz Čilea koji se po povratku iz Južne Amerike skrasio sa suprugom i kćerkom u Vili Dubravka, koju je dao izgraditi. Ubrzo mu je jedina kći upravo u novoizgrađenom obiteljskom domu tragično okončala život.

Sve svoje imanje ostavio je nećaku Tomu Glaviću. Talijanskom okupacijom u Dubravku se uselio Institut za talijansku kulturu, a nakon kapitulacije Italije, Hrvatski državni krugoval - postaja Dubrovnik. Nakon Drugog svjetskog rata, 1947. godine, u sudskom procesu koji su komunističke vlasti vodile protiv Toma Glavića konfiskacijom mu je oduzeta sva imovina, pa i Vila Dubravka.

Glavić je optužen i u procesu koji je trajao tek nekoliko dana osuđen za suradnju i podizanje morala okupatoru jer se u Vilu Argentina, u kojoj je nasljednik obitelji Tomo Glavić živio i vodio pansion, uselila talijanska komanda, a nakon kapitulacije Italije u Argentini je bio stožer Gestapa.

Obitelji su oduzete vrijedne nekretnine u Dubrovniku i Zagrebu, a vila Dubravka i nakon Drugog svjetskog rata bila je domom Radio Dubrovniku, dok 1952. konačno i formalno prelazi u vlasništvo Radio Zagreba, čiji je HRT pravni sljednik.

Unuci Tome Glavića se i danas bore za povrat nacionalizirane imovine, posebice Vile Dubravka. Slučaj je, doznajemo, trenutno u žalbenom procesu na Visokom upravnom sudu, a taj spor nije ni ranije priječio HRT da razmišlja o njenoj prodaji ili prenamjeni.

Na prodaju ju je stavio 2015. bivši ravnatelj HRT-a Goran Radman, i to za 12,9 milijuna kuna. Godine 2013. spominjalo se kako će HRT ovu i Vilu Čingriju prepustiti državi kako bi 'prebili' dio poreznog duga koji je natuklo Prisavlje.

Nakon smjene vlasti, od 2016. više se ne govori o prodaji vile, iz koje se u međuvremenu nakon 70 godina iselio Radio Dubrovnik, već o njenoj renovaciji i stavljanju u funkciju.