UZBUNA NA PRISAVLJU

'HRT će prekršiti Ugovor s Vladom'

27.10.2014 u 13:39

Bionic
Reading

Najava Saše Runjića, ravnatelja programa HRT-a, da će informativne emisije poput Labirinta, Otvorenog i Hrvatske uživo već od 15. veljače preseliti s HTV-a 1 na specijalizirani HTV4 uzbunila je duhove na Prisavlju

Prema idejama u fazi razrade, o čemu je tportal pisao prošlog tjedna, na HTV-u 1 ostali bi podnevni i središnji 'Dnevnik', a pridodao bi im se i nedavno ukinuti 'Dnevnik 3'. Ovu ideju ni sam Runjić, kada smo razgovarali, nije demantirao, ali ni potvrdio, a na pitanje čime bi nadomjestio navedene emisije, odgovorio je - 'vrhunskim javnim sadržajem'.

Osim straha da više neće biti na HTV-u 1, brojni dušobrižnici s Prisavlja smatraju da će se na ovaj način otvoriti prostor brojnim privatnim produkcijama i da će, ako učini sve najavljeno, Runjić zapravo prekršiti petogodišnji Ugovor koji HRT ima s Vladom, a koji jasno propisuje koliko i kakvog sadržaja mora biti na pojedinom kanalu.

A u spomenutom ugovoru piše, između ostalog, da udio vijesti na HTV-u 1 mora biti 6,6 posto, drugih informativnih sadržaja 29,7 posto, a komercijalnog programa 3,3 posto.

'Zar zaista mislite da ne znam što piše u Ugovoru i Zakonu o HRT-u? Nećemo prekršiti ništa od toga', pomalo ljutito još u četvrtak rekao nam je Runjić.

Nina Obuljen, predsjednica Programskog vijeća HRT-a, kaže da nema informaciju o mogućim promjenama, ali da bi, ako je tako kako se priča, Ugovor vjerojatno bio prekršen.

'Ne vjerujem da bi netko nepromišljeno mogao ući u cijelu tu priču. Problem bi mogla predstavljati i pokrivenost jer HTV1 nije na istom multipleksu kao HTV4 i nije vidljiv istom broju ljudi. Za mene je ključno pitanje, kada bi se ostvarile ove najave, čime bi se nadomjestili ti sadržaji', ističe Obuljen.

Završne odredbe ugovora s Vladom omogućuju njegovu izmjenu na traženje jedne ili druge strane, ali Obuljen napominje da bi za to prije svega, sukladno Zakonu o HRT-u, trebalo provesti javnu raspravu u trajanju od 45 dana.

'Voljela bih vidjeti u toj raspravi kako bi se obrazložilo tražnje izmjene Ugovora. Osobno mislim da ne bi bilo dobro da se sve informativne emisije guraju na HTV4, kao što nije dobro da se emisije o kulturi guraju na HTV3', ističe Obuljen.

Upitana može li se zaobići javna rasprava, jer Ugovor ostavlja i tu mogućnost, Obuljen navodi da bi to bilo moguće u slučaju nepredviđenih programskih i financijskih događaja.

'Kada bi se dogodila situacija o kojoj smo razgovarali, to ne bi bilo nepredviđeno. Drugim riječima, javna rasprava bi se morala provesti', zaključila je Obuljen.

Kakve promjene, u kojem obimu i hoće li se uopće dogoditi, pitanje je koje za sada visi u zraku jer, prema Runjićevim riječima, sve je još u fazi izrade, popunjavanja kućica na pločama, i tek za oko mjesec dana moglo bi se znati nešto više.