TRAKAVICA KOJA TRAJE DESETLJEĆIMA

Kultni hotel na elitnoj lokaciji u Splitu konačno ide na bubanj, poznata je i cijena, a jamčevina je – dva milijuna eura

18.01.2023 u 11:40

Bionic
Reading

Zatvoreni i zapušteni hotel na vjerojatno najprestižnijoj lokaciji u gradu, splitski Bellevue na Prokurativama, stavlja se na prodaju s početnom cijenom od 7.167.031,65 eura te jamčevinom od okruglih dva milijuna eura - odlučio je u utorak Trgovački sud u Splitu i tako višedesetljetnu stečajnu trakavicu doveo na korak prema dovršetku

Kada rješenje suda postane pravomoćno, u roku od nekoliko tjedana objavit će se oglas o prodaji i počet će teći rok od 30 dana u kojemu će se prikupljati ponude za kupnju 'imovine kao cjeline'. Upravo takav model prodaje Bellevuea odabran je nakon niza sudskih ročišta, o kojima je tportal izvještavao, a na kojima su se događale svađe i frcale optužbe čak i za kriminal.

Na koncu je spriječen plan Josipa i Matka Mijića, poduzetnika koji su za iznos manji od milijun eura otkupili najveći dio potraživanja, došli do većine na skupštini vjerovnika i predložili da se ona pretvore u vlasništvo nad desetak milijuna eura vrijednim hotelom, uz obavezu da nakon kupnje podmire i potraživanja preostalih vjerovnika, a po procjenama ona ukupno iznose najviše četiri milijuna eura.

Takva odluka već je bila donesena, no spriječila ju je sutkinja Trgovačkog suda u Splitu Ana Golub Gruić, čiju je odluku kasnije potvrdio Visoki trgovački sud. Procijenjeno je, naime, da bi drugačiji model prodaje hotela omogućio natjecanje i drugim zainteresiranim tvrtkama iz Hrvatske i inozemstva, a postignuta razlika u cijeni državi kao većinskom vlasniku trebala bi donijeti i nekoliko milijuna eura izravno u proračun.

Sada će se ponude za kupnju Bellevuea prikupljati putem suda i ondje javno otvarati. Ako se u prvom krugu ne pojavi zainteresirani kupac, ide se u drugi krug, u kojemu početna cijena iznosi 4.778.021,10 eura, a ukoliko se hotel ni tada ne proda, saziva se skupština vjerovnika za donošenje novih odluka.

  • +15
Hotel Bellevue Split Izvor: Cropix / Autor: S. Burić

S objektom veličine 2.209,19 četvornih metara - dodatnu manju kvadraturu posjeduju još država i Grad Split, no pretpostavlja se da neće biti problema oko otkupa tog dijela - prodaju se sve njegove pokretnine, precizno popisane u sudskom rješenju. Tu su računala, telefoni, televizori i radni stolovi, zatim oprema kuhinje, restorana, kavane i svih pedesetak soba - uglavnom nabavljena prije pet do šest godina - do niza umjetničkih djela, među kojima se nalaze i ona Josipa Botterija Dinija, Petra Letice, Charlesa Bilicha i tapiserija Jagode Buić.

Povijest kultnog hotela

Bellevue je, inače, točno 147 godina star hotel, simbol grada u kojemu su svojedobno odsjedali svjetski poznati književnici i nobelovci te koji se pojavio na prvoj hrvatskoj razglednici još davne 1880. godine, a imao je i važnu scensku ulogu u kultnoj seriji 'Velo misto'. U drugoj polovici 19. stoljeća u zapadnom krilu netom izgrađenih Prokurativa otvoren je kao hotel De la Ville u vlasništvu Spiridona Tocigla, potom mijenja imena i vlasnike, a 1934. godine - tada pod Prvom pučkom dalmatinskom bankom - doživljava glamuroznu rekonstrukciju. Nakon rata postaje 'općenarodna imovina', a pet godina kasnije ulazi u Gradsko hotelsko poduzeće hotel Bellevue. Do početka devedesetih bio je u sastavu Union Dalmacije, a tada neobičnim manevrom nastaje tvrtka Laurus s golemim kapitalom - dva hotela, dva prenoćišta, osam restorana, kavanom, dvije pizzerije, pet gostionica, dva snack bara, četiri caffe bara, 42 buffeta, pet sezonskih buffeta, sedam restorana društvene prehrane, pekarom, poslovnim uredima i pet poslovnih prostora te 827 zaposlenika. Potom slijede pretvorba i privatizacija i, dakako, otvaranje stečaja već početkom dvijetisućitih, a nakon toga čerupanje komadić po komadić i nekretninu po nekretninu. Nekim čudom, zbog nerazjašnjenog vlasništva, baš Bellevue nastavio je postojati ni živ ni mrtav.

Okoliš hotela Bellevue danas Izvor: Pixsell / Autor: Milan Šabić / PIXSELL

Stečajni postupak rastegnuo se na nevjerojatnih dvadeset i kusur godina i obilovao krajnje neobičnim detaljima: od sporenja oko vlasništva u kojima su presude donošene, ukidane, poništavane i mijenjane, preko samoorganiziranja radnika koji su preko druge firme nastavili raditi i zarađivati u hotelu i kavani sve do početka svibnja prošle godine - pokazat će se, nezakonito - do smjena stečajnih upravitelja i bizarne razlike u procjenama vrijednosti same nekretnine.

Paralelno se u pozadini vodila pravna bitka oko vlasništva nad hotelom koju je Grad Split nakon sedam godina sudovanja pravomoćno dobio u svoju korist, da bi Vrhovni sud preokrenuo stvar i dodijelio zgradu Laurusu d.d., odnosno onome što je ostalo od njega. Tvrtka je formalno ugašena, a danas kao pravni subjekt postoji tek njena 'stečajna masa'. Tu se pojavljuju braća Mijić otkupljujući velik dio potraživanja, čime dolaze u poziciju diktirati ritam stečajnog postupka, no odlukom splitske sutkinje Golub Gruić ipak je omogućeno da kultni objekt u samom srcu Splita potencijalno dobije neke druge vlasnike.

Niz scena iz 'Velog mista' snimljen je u restoranu Bellevue Izvor: Društvene mreže / Autor: DexterUrkel

Kako je tportal već pisao, jedan od najstarijih hrvatskih hotela bio je otvoren gotovo stoljeće i pol, sve do svibnja prošle godine. Danas funkcionalan, ali potpuno demodiran, u svoje doba bio je sinonim luksuza - posebno nakon temeljitog preuređenja sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća. Tada je dobio lift, kupaonice uz sobe, kuhinju za 400 osoba, salu za bankete, grijanje na tekuću i toplu vodu, poseban klimatizacijski sustav i slično. Njegove goste u luci ili u vlaku dočekivalo je uniformirano osoblje u odorama čije su različite boje označavale njihov status, pa su mini kombijima prevoženi do hotela. Kavana, koja je još 1918. uvela električnu rasvjetu, nudila je sve europske novine i postala okupljalište gradske elite i intelektualaca.

Britanska spisateljica Agatha Christie upravo ondje boravila je na svom medenom mjesecu, spavali su u njemu nobelovci Anatole France i George Bernard Shaw, ugledni glumci i sportaši tog doba, sve do francuskog predsjednika Francoisa Mitterranda. Čest gost kavane bio je Orson Welles, koji je iz njega odlazio u šetnje Splitom ili na Hajdukove utakmice. Navraćao je i Franjo Tuđman.

Upravo ondje snimane su znamenite scene iz 'Velog mista', često se moglo vidjeti Špira Guberinu, Radu Šerbedžiju, Olivera, Arsena i Gabi, Miljenka Smoju. U zlatno doba Splitskog festivala upravo je Bellevue bio baza za kompletnu estradnu kremu bivše države, a sve dok nije zatvorio svoja vrata bio je prvi izbor intelektualaca koji su znali da u njemu možda više nema glamura, ali stila svakako ima u izobilju.