MINISTAR GOSPODARSTVA

Horvat: Povećavati sada koeficijente učiteljima samo bi stvorilo dodatne probleme

30.11.2019 u 13:27

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je u subotu kako najprije treba napraviti kvalitetnu analizu i biti siguran da je struktura koeficijenata kvalitetno izrađena pa da onda neće biti problem i njih povećavati.

Novinari su nakon zatvorenog sastanka HDZ-a pitali ministra Horvata hoće li Vlada prekinuti situaciju na način da se uvaže zahtjevi školskih sindikata i da se povećaju koeficijenti složenosti poslova kako bi se pokazalo da se učitelje i profesore poštuje te kako bi uistinu bilo vidljivo da su temeljni stup društva.

  • +10
Nastavnici štrajkaši u Puli snimili svoju milenijsku fotografiju Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

'Kada na stol stavljate svoj zahtjev, onda prvo morate u njega sami vjerovati. Kada danas sindikati učitelja tvrde da je struktura koeficijenata nekorektna, povećavati iznose takvog koeficijenta je stvarati dodatne probleme. Hrvatska demokratska zajednica je jasno rekla - 'napravimo kvalitetnu analizu, budimo sigurni da je struktura koeficijenata kvalitetno izrađena i onda neće biti problem njih i povećavati', rekao je Horvat.

Podsjetimo, na jučerašnjem sastanku sindikata i predstavnika Vlade stavovi obje strane nisu se pomaknuli jer sindikati inzistiraju na povećanju koeficijenta složenosti posla za 6,11 posto, dok Vlada i dalje ostaje pri ponudi da se na 6,12 posto povećanja osnovice svima u javnim i državnim službama doda i 4 posto povišice kroz dodatke. Tu su ponudu članovi sindikata većinom odbili.

U ponedjeljak će biti 36. dan štrajka, resorno ministarstvo jučer je iznijelo i prijedlog nadoknade 15 dana nastave, ali dok ne bude dogovora sindikata i Vlade nema ni nadoknade. 

Najdugotrajniji štrajk u povijesti neovisne Hrvatske traje više od mjesec dana.