GLEDALI STE 'SOPRANOSE'?

Holy: U poslove s otpadom upletena je mafija

21.10.2014 u 07:45

Bionic
Reading

U HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno', u ponedjeljak navečer, gostovali su pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za financije Slavko Kojić, predsjednica ORaH-a Mirela Holy, nezavisni saborski zastupnik Josip Kregar i novinar Dražen Rajković

'Još krajem prošle godine upozorili smo da postoji cijeli niz razloga da se može sumnjati u netransparentno djelovanje i Grada Zagreba ali i Ministarstva zaštite okoliša u smislu pogodovanja tvrtki Cesar gospodina Pripuza. Ministarstvo okoliša je pokrenulo akciju koja je trebala imati veliku akciju čišćenja stanja i uvesti reda u sanaciji deponija. To je također bilo pod netransparentnim i nejasnim uvjetima. Jedan od deponija je i Jakuševac koji se smatra saniranim te je utvrđeno da se odlaže glomazni otpad, a nije se smio. Nakon toga je grad Zagreb angažirao tvrtku gospodina Pripuza', kazala je Mirela Holy.

'U Hrvatskoj postoji preko 300 deponija, oko 100 je deponija sanirano ili u fazi sanacije. Neobični su kriteriji po kojima je postupala inspekcija jer postoje deponiji koji su u jako lošijem stanju u odnosu na Jakuševac, rekla je. U poslove sa otpadom se uvlači mafija i tu Hrvatska nije izuzetak, hajdemo to tako reći, pravila', rekla je predsjednica ORaH-a.

Kojić je progovorio o svom odnosu s Bandićem. Rekao je kako nije bio Bandićev financijski savjetnik, ali da postoji mogućnost da kampanju financira stranka ili fizičke osobe. Bandiću su, kaže, ostale ostale obveze koje su se trebale platiti.

Mi smo 30 godina kućni prijatelji. Stvorili smo SDP u Zagrebu. Morali smo se kriti od policije jer je bilo opasno biti ljevičar u Zagrebu. Svi u državi pričaju o aferama Bandića, pa očito ih onda ima, tko sam ja da kažem da nema, rekao je Kojić. Na inzistiranje voditelja da odgovori smatra li da je Bandić obilježen aferama slikovito je odgovorio da je umoran od vožnje automobila u suprotnom smjeru.