DRAGAN PRIMORAC

'Holokaust se ne može uspoređivati s današnjim događajima'

02.02.2009 u 13:16

Bionic
Reading

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, danas je u Zagrebu počeo trodnevni skup 'Poučavanje o holokaustu i sprječavanju zločina protiv čovječnosti' za učitelje i nastavnike povijesti i drugih nastavnih predmeta koji se bave holokaustom.

Skup koji se održava šesti put otvorio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac ističući kako je holokaust razdoblje ljudske povijesti koje je na sramotu svima koji o tome nisu poučavali istinito, ali i svake politike koja ga je negirala.

'Holokaust je najsramotniji period ljudske prošlosti', rekao je ministar, dodajući da on ima povijesnu težinu te da se ne može njime koristiti za dnevnopolitičke svrhe. Također, rekao je, holokaust se ne može uspoređivati s današnjim događajima.

Podsjetio je da je oko 500 učitelja i nastavnika iz Hrvatske prošlo edukaciju o holokaustu te da ih je 160 educirano u inozemstvu. Najavio je da će nastavnici sa skupa dobiti knjigu 'Hrvatski pravednici' Miriam Steiner Aviezer te da će zainteresirane škole također dobiti primjerak te poučne knjige.

Zauzeo se za razmjenu učenika i nastavnika s Izraelom te za to da posjeti naših učenika Jasenovcu postanu nezaobilazni u nastavnom programu.

Nazočne je pozdravio i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, kojim je tom prigodom istaknuo kako je svima u odgojno-obrazovnom sustavu zadaća govoriti o holokaustu, a ne samo nastavnicima povijesti, geografije, psihologije itd. Pojedinci iz neznanja posežu za simbolima vezanima za holokaust, rekao je zauzimajući se za poučavanje i upozoravanje na zlo koje se dogodilo, što je moralna i osobna zadaća svakoga.

Nazočne je u ime Ministarstva kulture pozdravila Branka Šulc, a na skupu je bio nazočan i veleposlanik Izraela u Republici Hrvatskoj Shmuel Meirom te predstavnica Veleposlanstva SAD-a.

U radnome dijelu skupa o holokaustu u NDH govorio je Ivo Goldstein (Filozofski fakultet), o antisemitizmu u medijima i promidžbi NDH Mario Jareb (Hrvatski institut za povijest), a o temi Jasenovca, ustaškoga koncentracijskog logora, govorit će Nataša Mataušić (Hrvatski povijesni muzej).

U nastavku skupa radionice će održati predstavnici Yad Vashema iz Izraela. Skup će se drugoga radnog dana održati u Javnoj ustanovi Spomen-područja Jasenovca, a završit će u Zagrebu trećega dana.