KRIZNI SOCIJALIST

Hollande: Ograničit ću broj stranih radnika!

27.04.2012 u 13:45

Bionic
Reading

Kandidat socijalista na francuskim predsjedničkim izborima Francois Hollande u petak je izjavio da je 'neophodno' ograničiti ekonomsku imigraciju u razdoblju krize te da će, ako bude izabran na izborima 6. svibnja, od parlamenta tražiti da svake godine odredi količinu radne snage koja je potrebna francuskom gospodarstvu

'U razdoblju krize kakva je sada, ograničenje ekonomske imigracije je potrebno i neophodno', kazao je Hollande. 'Smatram da nikada neće biti nulte imigracije i da će uvijek biti legalne imigracije. Da li taj broj možemo smanjiti? To je za raspravu', dodao je Hollande za privatni radio RTL.

Predsjednički kandidat ne bi, međutim, ograničavao dolazak stranih studenata.

'Mislim da je prisutnost stranih studenata ne samo šansa za njih već i za nas', kazao je Hollande.

Na upit o zakonu koji zabranjuje nošenje burke u javnosti, Hollande je odgovorio da ga podržava i da će, ako bude izabran, učiniti što je potrebno da ga se primjenjuje.


Francuski zakon već godinu dana zabranjuje pokrivanje lica velom ili nekim drugim pokrivalom u javnosti, tj. na ulici, javnim parkovima, kolodvorima ili trgovinama. Taj zakon posebice pogađa oko 2.000 muslimanki koje u Francuskoj nose burku ili nikab. Kazna za nepoštivanje zakona je 150 eura ili tečaj o građanskim pravima i obvezama.

Muškarci koji prisiljavaju žene da nose burku ili nikab mogu biti kažnjeni s jednom godinom zatvora i novčanom kaznom od 30.000 eura. Kazna može biti i dvostruko veća ukoliko se radi o maloljetnici. Prilikom izglasavanja tog zakona, socijalistički su zastupnici bili suzdržani. Hollande objašnjava da je to zato jer nisu bili prihvaćeni njihovi amandmani.

Pitanja imigracije i islama su u samoj srži kampanje političkog tabora Nicolasa Sarkozyja u drugom krugu izbora, nakon što je kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen u prvom krugu osvojila visokih 17,9 posto glasova.