PREDSJEDNIČKI PROGRAM

Hollande: Bogati patrioti moraju plaćati porez od 75 posto!

  • Autor: Joško Tomasović
  • Zadnja izmjena 28.02.2012 16:03
  • Objavljeno 28.02.2012 u 15:03
francois hollande jede sendvič

francois hollande jede sendvič

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Kandidat socijalista za predsjedničke izbore u Francuskoj, François Hollande, predlaže poreznu stopu od 75 posto za sve one čiji prihodi prelaze milijun eura. Novu mjeru objasnio je kao nužan 'patriotski čin'

Glavno pitanje među kandidatima za francuske predsjedničke izbore krajem travnja moglo bi se rezimirati na sljedeći način: 'Tko će bolje, uspješnije i neposrednije predstavljati narod?'

Utrku za naj narodskog kandidata otvorio je Nicolas Sarkozy koji je prvo zaključio da narod pati jer je između 'njega i vlasti previše posrednika', sindikata, povjerenika itd., a zatim da nove odluke svoje vlade, u ključnim pitanjima imigracije i nezaposlenosti, jednostavno prepusti referendumskom odlučivanju.

Ubrzo se mu priključila i neizostavna perjanica ekstremne desnice, Marie le Pen iz Nacionalnog fronta, za koju je pitanje predstavljanja naroda na vlasti veoma jednostavno. Svi se drugi kandidati, osim nje, bore isključivo za određene elite i interesne krugove, a ona jedina, nosi 'francuski narod u srcu'.

Nije trebalo dugo čekati da se oglasi i kandidat socijalista, François Hollande, koji zasad predvodi u anketama. Za razliku od svojih suparnika, sklonih svakom oblikom emocionalnih izljeva i poistovjećivanja sa sudbinom radnika, Hollande je na TF1 predložio veoma konkretnu i drakonsku mjeru. Točnije, poreznu mjeru od vrtoglavih 75 posto za sve čija godišnja primanja prelaze milijun eura.

Najava je očekivano izazvala salvu kritika sa centra i s desne opcije, no čak se i među socijalistima našla nekolicina zatečenih suradnika. Dok mu oponenti spominju kako u programu samo barata novim poreznim mjerama, koje uvodi i ukida kako mu zatreba u kampanji, a nema perspektivu gospodarskog rasta, Hollande odgovara da, za razliku od Sarkozyjeva, njegov plan ne uključuje zaštitu elita. No dan poslije najave, Hollande je mogući novi porez objasnio diskursom kojeg se nijedan populist ne bi posramio. Naime, porez ima prije svega 'patriotsku vrijednost'.

Zanimljivo je, u sjeni kandidata i njihovih uloga advokata naroda, primijetiti da je već određeni dio najbogatijeg sloja Francuza prebacio svoje boravište u susjednu Švicarsku zbog poreznih olakšica, što su mnogi protumačili kao znak o dolasku socijalista na vlast. Prema anketama, Hollande i dalje vodi pred Sarkozyjem, no u drugom krugu izbora, njihova je pozicija bitno izjednačenija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi