POD POVEĆALOM

Holding posao procijenjen na 500.000 kuna platio više od 2 milijarde kuna?

09.05.2013 u 14:50

Bionic
Reading

Udruga Partnerstvo za društveni razvoj krenula je s provjerom točnosti objavljenih ugovora o javnoj nabavi u Oglasniku javne nabave Narodnih novina, koje su u udruzi detektirali kao potencijalno pogrešne. Analizom i pregledom svih statističkih podataka baze javne nabave, Integrityobservers.eu, tim Udruge primijetio je da postoji niz Objava o sklopljenim ugovorima za koje je moguće da je došlo do pogreške prilikom unosa početne procijenjene vrijednosti i konačne vrijednosti ugovora

Tim udruge Partnerstvo za društveni razvoj iz baze je izvukao sve objave ugovora u kojima je disproporcija između procijenjene i konačne vrijednosti ugovora veća od 30 posto. Ukupan broj takvih objava je 1.714, i to kod ukupno 575 različitih naručitelja.

Grad Zagreb
s ukupnim brojem od 87 prednjači u broju potencijalno pogrešnih objava, iako za njim puno ne zaostaje ni Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sa 83 takve objave.

Zagrebački holding pak prednjači u disproporciji između procijenjene i konačne vrijednosti ugovora o javnoj nabavi. Tako je, primjerice, javna nabava procijenjena na 500.000,00 kuna završila s potpisanim ugovorom u iznosu od 2.142.629.043,50 kuna s trgovačkim društvom L.-RING d.o.o. U drugom postupku javne nabave, procijenjenom na 1.200.000,00 kuna, Zagrebački holding potpisuje ugovor s trgovačkim društvom O-K-TEH d.o.o. na iznos od 1.073.524.754,14 kuna.

Kako bi se otklonile bilo kakve sumnje i utvrdila točnost podataka, Partnerstvo za društveni razvoj svim je naručiteljima dostavilo molbe za očitovanjem o točnosti podataka iz navedenih objava. Također, naručitelji su zamoljeni da, ukoliko je uistinu došlo do pogreške, pogrešku u najkraćem roku isprave kako bi se građankama i građanima omogućio precizan i točan pregled postupaka javne nabave Republike Hrvatske.

Što su naručitelji dogovorili, Partnerstvo za društveni razvoj objavit će sutra.