MILAN RADAKOVIĆ NAGRAĐEN

HOK u godinu dana kaznio 63 odvjetnika

Milan Radaković

Milan Radaković

Izvor: Cropix / Autor: Neja Markičević

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) održala je danas redovnu godišnju skupštinu na kojoj je objavljeno da je u proteklih godinu dana zbog povrede dužnosti i ugleda odvjetništva ukoreno 11 odvjetnika, 46 ih je novčano kažnjeno, u tri slučaja Disciplinski sud komore dosudio je bezuvjetan, a u dva slučaj uvjetan gubitak prava na obavljanje odvjetništva

Uz te 63 osuđujuće odluke Discipinski sud donio je i 32 oslobađajuće presude, 21 predmet pao je u zastaru, tri su obustavljena, a u radu su 124 predmeta, izvijestili su iz HOK-a.

U istom razdoblju Disciplinsko tužiteljstvo komore zaprimilo je 493 prijave, a riješilo 298 prijava, od čega je odbacilo 231 prijavu. U 61 slučaju podignuta je optužnica, dva predmeta ustupljena su Komisiji za troškovnike, četiri odvjetničkim zborovima, a 195 predmeta je u radu.

U proteklih godinu dana HOK je zaprimio 834 molbe za besplatnu pravnu pomoć, od toga 212 za uzdržavanje djece. Pozitivno je riješeno 539 slučajeva imenovanjem odvjetnika koji besplatno zastupaju stranku.

U HOK-u podsjećaju da od prosinca 2006. osiguravaju besplatnu pravnu pomoć u svim predmetima uzdržavanja u kojima pravo na uzdržavanje ostvaruju malodobne osobe bez obzira na imovinske prilike roditelja. Napominju da također osiguravaju besplatnu pravnu pomoć azilantima i romskoj zajednici u četiri županije (Međimurskoj, Brodsko-posavskoj, Primorsko-goranskoj i Gradu Zagrebu) u ostvarivanju statusnih prava bez obzira na imovinske prilike i unatoč činjenici da je na snagu stupio Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

HOK je protekle godine dobio novih 223 odvjetnika, a iz Imenika odvjetnika brisano je njih 49, pa sada u Hrvatskoj ima ukupno 4063 odvjetnika te 185 odvjetničkih društava i 230 zajedničkih odvjetničkih ureda.

Zagrebačkom odvjetniku Milanu Radakoviću ma skupštini je uručena nagrada HOK-a "Dr. Ivo Politeo" za osobite zasluge na unapređenju i afirmaciji odvjetništva kao samostalne i neovisne službe, za zasluge u razvoju kolegijalnih odnosa te podizanju uloge odvjetništva u zemlji i inozemstvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi