LOŠE PLANIRANO OBRAZOVANJE

HOK se suočava s velikim priljevom novih odvjetnika

20.03.2015 u 18:23

Bionic
Reading

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) obilježila je u petak Dan odvjetnika, upozorivši da se hrvatsko odvjetništvo suočava sa značajnim problemima, poput velikog priljeva novih odvjetnika uzrokovanog loše planiranim obrazovanjem.

Ovogodišnja 33. manifestacija hrvatskog odvjetništva održana je na temu primjene prava Europske unije u domaćem zakonodavstvu i praksi, pri čemu je rečeno kako nije sporno da je odvjetnik jedna od najvažnijih karika u procesu primjene europskog prava.

Hrvatska odvjetnička komora vodi brigu i stvara sve uvjete za trajnu izobrazbu odvjetnika s ciljem da odvjetnici budu upoznati s europskim pravom, rečeno je na okruglom stolu na kojem su, uz goste iz njemačkih, talijanskih i francuskih odvjetničkih komora, sudjelovali predsjednik HOK-a Robert Travaš, zamjenica predsjednice Ustavnog suda Snježana Bagić, profesorica europskog javnog prava sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Tamara Ćapeta i odvjetnica Lovorka Kušan.

Travaš je istaknuo i da se hrvatsko odvjetništvo suočava sa značajnim problemima. Najznačajniji problem je, kazao je Travaš, veliki priljev novih odvjetnika do kojeg dolazi zbog loše planiranog obrazovanja velikog broja pravnika i otpuštanja pravnika iz gospodarstva dok istovremeno pravosuđe i državna uprava gotovo i ne primaju nove kadrove. Zbog toga, upozorio je čelnik HOK-a, veliki broj pravnika pokušava osigurati egzistenciju u odvjetništvu. Osim toga, odvjetnicima se stalno smanjuje djelokrug rada iako je to je jedina profesija u kojoj se stalno zapošljavaju novi ljudi.

Stopa zaposlenosti u odvjetništvu iznosi 7 posto godišnje, što znači da se na ukupno 4600 odvjetnika u Hrvatskoj, godišnje upiše oko 300 novih kolega. 'To je ogroman pritisak na odvjetničku profesiju jer je gospodarstvo, kao i kupovna moć građana, slabo i iscrpljeno što se direktno reflektira i na odvjetnike kojima nedostaje posla', rekao je Travaš.

Ustvrdio je također se se ponekad koriste medijima interesantni kazneni postupci kroz koje se stvara dojam kako su svi odvjetnici prezaposleni i bogati, ali da to nije točno. Netočna je i tvrdnja da su odvjetnici socijalno neosjetljivi jer osim minimalnih cijena postupaka koje najčešće moraju pokretati građani, Komora niz godina pruža apsolutno besplatnu pravnu pomoć socijalno ugroženim kategorijama građana te u svim sporovima za uzdržavanje djece. Ta pravna pomoć nema nikakve veze sa Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći temeljem kojeg odvjetnici također pružaju sekundarnu pravnu pomoć, rekao je čelnik Komore.