promjene, ali ne za sve

HOK i HUP napali poreznu reformu, smatraju da neće koristiti nikome i da će dodatno zakomplicirati sustav

25.07.2019 u 17:08

Bionic
Reading

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) u četvrtak su, vezano uz nacrt četvrtog kruga porezne reforme koji je predstavljen koalicijskim partnerima i medijima, poručili ministru financija Zdravku Mariću, Vladi RH i javnosti da najavljene mjere neće polučiti željeni učinak za građane, kao ni za gospodarstvo

Mjere koje se predlažu i dalje su kozmetičke, iako je HOK jasno definirao one koje bi doista pomogle poduzetnicima, a posljedično povećale i životni standard stanovnika Hrvatske, ističu u svom priopćenju.

Najavljeno smanjenje poreza na dohodak za mlađe od 30 godina neće mnogo utjecati na kvalitetu života i poslovanja mladih, koji prosječno u dobi od 26 godina završavaju visoko obrazovanje, a također neće donijeti dostatan zamah onima koji započinju vlastiti posao, smatraju.

Nejasno je, navode dalje, kako će to pravo realizirati mladi koji na primjer otvore obrt u 20. godini. Ukoliko neće moći koristiti navedene olakšice, u HOK-u se pitaju uvode li se opet mjere koje će selektivno i diskriminatorno djelovati na poduzetništvo.

'Naše traženje i dalje ostaje smanjenje stope poreza na dohodak s 24 na 18 posto, koji bi značio veću neto plaću za oko 1,2 milijuna građana. To je način na koji će se poboljšati položaj zaposlenika', ističu iz HOK-a.

  • +11
Zdravko Marić, ministar financija Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Iskazuju bojazan da se ukidanjem poreza na potrošnju lokalnoj samoupravi stvara prostor za povećanje prireza, kojim će se pokušati nadomjestiti manjak prihoda u proračunu, što će osjetiti i građani i gospodarstvenici.

Isto tako, ponovno su naglasili važnost smanjenja stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu sa sadašnjih 25 na 13 posto te inzistiraju da ta mjera bude konačno uvrštena u ovaj krug porezne reforme.

'Umjesto snižavanjem opće stope PDV-a s 25 na 24 posto od 1. siječnja 2020. godine, predlažemo da se poradi na sinergijskom učinku pametnim kombiniranjem ciljanih mjera. Rezultat smanjivanja stope PDV-a za 1-postotni bod bit će značajan manjak sredstava u državnom proračunu, a novčanik prosječnog građanina neće osjetiti ovo minimalno rasterećenje', zaključuju u HOK-u.

HUP: Nepotrebno kompliciranje već ionako složenog sustava

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u četvrtak je objavila da podržava namjeru daljnjeg poreznog rasterećenja građana i poduzetnika. Ipak, dodaju, za konkretnije komentiranje prijedloga novog kruga poreznih izmjena treba pričekati cjeloviti prijedlog Ministarstva financija koji će biti stavljen na javnu raspravu.

Iz HUP-a napominju da na temelju dosad dostupnih informacija pozitivnim smatraju prijedloge da se plaćanje toplih obroka, smještaja i vrtića tretira kao trošak za što su se poslodavci i HUP i zalagali.

'Pozitivno je i dizanje granice prihoda malih poduzetnika za plaćanje niže stope poreza na dobit', ističu iz HUP-a.

Navode pak da žele čuti dodatna pojašnjenja i argumentaciju o izmjenama poreza na dohodak vezanima uz dob zaposlenika.

'Mislimo da je to nepotrebno kompliciranje već ionako složenog sustava, koje osim toga može uzrokovati niz problema u praksi', ističu poslodavci.

'Što se primjerice događa s plaćom zaposlenika kada navrši 26. ili 31. godinu? - ona bi trebala pasti što je penalizacija zbog dobne granice', navode.

Iz HUP-a ističu da 'poslodavci plaće ne određuju prema dobnoj granici već prema kompetencijama, iskustvu i produktivnosti zaposlenika'.

HUP se zalaže za snižavanje visokih stopa poreza na dohodak općenito, što bi pozitivno utjecalo na sve zaposlene, neovisno o dobnoj granici. Sumnjamo da ovakva mjera može zadržati mlade u zemlji jer oni mahom odlaze zbog dugoročne perspektive, ističu.

Iz HUP-a navode i kako ne podržavaju namjeru uvođenja dodatnih poreza na pojedine grupe proizvoda, kao što su bezalkoholna pića s visokim udjelom šećera.

Iskustva drugih zemalja, kako napominju, pokazala su da takvi porezi narušavaju konkurentnost domaće industrije, ugrožavaju radna mjesta, a imaju vrlo mali ili nikakav utjecaj na zdravlje, čime se obično opravdava njihovo uvođenje.

'Sustav zdravstva nužno treba reformu i veći angažman na preventivi kroz informiranje i edukaciju građana o važnosti brige za zdravlje i zdravim životnim stilovima', poručili su poslodavci.