nemirno u pravosuđu

HOK pisao Dobroniću: Traže da se u slučaju štrajka sudaca spriječi nastanak štete

18.01.2024 u 14:54

Bionic
Reading

Hrvatska odvjetnička komora u četvrtak je od predsjednika Vrhovnog suda zatražila da se pravodobno poduzmu radnje koje bi spriječile nastanak štete za stranke i njihove odvjetnike koji još osjećaju posljedice prethodnih mjera upozorenja i štrajka sudskih službenika.

Komora je izvijestila da je u četvrtak predsjedniku Vrhovnog suda Radovanu Dobroniću uputila dopis u kojem traži osiguranje uvjeta za uredno i pravodobno funkcioniranje sudova za vrijeme trajanja najavljenih mjera upozorenja sudaca.

Prema priopćenju Udruge hrvatskih sudaca, mjere upozorenja trebale bi trajati od 22. siječnja do 2. veljače 2024. godine.

HOK upozorava da odvjetnici i njihove stranke još uvijek osjećaju posljedice prethodnih mjera upozorenja i štrajka sudskih službenika i namještenika te od predsjednika Vrhovnog suda traži da se „pravodobno poduzmu radnje koje bi spriječile nastanak štete za stranke i njihove odvjetnike“.

Odvjetnici smatra da je potrebno jasno i nedvosmisleno odrediti koji se predmeti smatraju hitnima te precizno odrediti u kojim su predmetima suci dužni provoditi sudske radnje bez obzira na provođenje mjera upozorenja.

„Ne smije se dozvoliti da ocjena hitnosti predmeta ovisi isključivo o diskrecijskoj ocjeni svakog pojedinog suca, već mora biti utemeljena na zakonskim osnovama“, ističu u priopćenju.

HOK također apelira da se u svim sudskim postupcima stranke i njihove punomoćnike pravodobno obavijesti o odgodi ročišta na zakonima propisan način, a ne javnim objavama i putem medija, kao i o terminima novih ročišta koja treba zakazati u najkraćem mogućem roku.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić u četvrtak je ustvrdio kako suci želi da vlada ispoštuje ono što je dogovoreno prije pola godine te poručio da će u slučaju tzv. bijelog štrajka osigurati provođenje hitnih postupaka te poduzimanje svih radnji kako bi stranke bile što manje oštećene.