informativni prikaz

Suci objavili detalje o plaćama pa poručili: Nismo odbili 700 eura povišice!

17.01.2024 u 23:05

Bionic
Reading

Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) donio je u srijedu odluku o tzv. mjerama upozorenja, odnosno novom bijelom štrajku od 22. siječnja do 2. veljače, nakon što su svi ogranci udruge odbili izložen model uvođenja materijalnih prava koje je predložilo Ministarstvo pravosuđa i uprave

Nakon toga je uslijedila reakcija iz Ministarstva pravosuđa koje u priopćenju navodi da su suci “odbili najveće povećanje u proteklih nekoliko godina i proglasili mjere”, na što su ponovno reagirali suci, ovaj put i objavom anonimiziranog prikaza kretanja plaća sudaca u RH. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca, nakon konzultacija s ograncima, odlučio je o provedbi novog ciklusa mjera upozorenja, koje će krenuti od ponedjeljka, 22. siječnja, ne napravi li Vlada Republike Hrvatske do tada konkretne korake oko izrade novog cjelovitog Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika.

U ovoj fazi, koja će trajati 10 radnih dana, do petka 2. veljače, odgađaju se sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Za vrijeme trajanja mjera upozorenja svi suci bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme. Odgođena ročišta bit će zakazana u najkraćem roku nakon završetka mjera. Mjere će završiti i ranije, ili ih neće niti biti, dođe li iz Vlade RH prihvatljiv prijedlog cjelovitog rješenja statusa sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Suci nisu odbili 700 eura povišice, kako se može zaključiti iz objava MPU, već odbijaju pristati na 115 eura materijalnih prava umjesto obećane i dogovorene trajne zakonske regulacije.

Zahtjevi hrvatskih sudaca jednaki su onima izrečenim i dogovorenim u svibnju 2023., zbog kojih su pokrenute prve mjere upozorenja. UHS je tada zbog javnog obećanja ministara pravosuđa i uprave da će ostale zahtjeve ispuniti do kraja godine, obustavio mjere upozorenja i pristao na kompromisno rješenje u vidu povećanja osnovice od 13% te povećanja koeficijenata prvostupanjskim sucima (513 EUR za suce prvog stupnja umjesto traženih 600 EUR neto u prvom koraku). Ministar do kraja 2023. nije ispunio svoje obećanje, niti je predložio implementaciju drugog koraka – jedinstvenog zakona kojim bi se uvela indeksacija, usklađivanje osnovice s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama u RH u prethodnoj godini, prema izračunu DZS, te sustav platnih razreda i izjednačavanje plaća sudaca drugog stupnja s plaćama sudaca visokih specijaliziranih sudova. Budući da mu je na raspolaganju usuglašeni prijedlog Zakona još od listopada 2023., riječ je isključivo o nedostatku političke volje da se ovo pitanje trajno riješi.

Podsjećamo na činjenicu da se plaće sudaca nisu mijenjale 14 godina, te da su posljednjim izmjenama tek dijelom vraćene na stanje iz 2009. godine. U međuvremenu, materijalna prava jedina su dosad pristigla ponuda Ministarstva pravosuđa i uprave, kojom se pažnja želi skrenuti s činjenice da trenutačni sustav plaća sudaca i ostalih pravosudnih dužnosnika nije trajno zakonski uređen, u skladu s pravnom stečevinom EU, zbog čega je UHS podnijela i pritužbu Europskoj komisiji.

Neistina je i da su suci „unaprijed dogovorili štrajk“, budući da je odluka o datumu provođenja novog ciklusa mjera isključivo u rukama Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića, jer ovisi o njihovim prijedlozima. Podsjetimo, do današnjeg dana nije ponuđen novi termin obećanog sastanka s predsjednikom Vlade RH. UHS je otvoren saslušati bilo koji novi prijedlog koji može odgoditi početak mjera, ili ih u potpunosti otkazati.

UHS još jednom ističe kako udruga nikada nije namjeravala sudjelovati u opstrukciji izbora, kako netočno ponavlja ministar Malenica, niti pozivati svoje članstvo na to. Sudjelovanje u izbornim procesima velika je osobna čast za svakog suca.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo građanima i strankama na dosad iskazanim razumijevanju i podršci. Sve mjere koje se poduzimaju usmjerene su boljem, učinkovitijem i kvalitetnijem pravosuđu te konačnom sustavnom rješenju kroničnih problema pravosuđa. U daljnjem postupanju suci će, kao i kod provedbe mjera u svibnju 2023., postupati odgovorno prema strankama i javnosti, te službenim obavijestima iznositi stajališta udruge. Novi sastanak Upravnog odbora UHS-a održat će se najkasnije 1. veljače 2024.”, priopćili su iz Udruge hrvatskih sudaca.

Uz to, objavili su i informativni, anonimizirani prikaz kretanja plaća sudaca u RH.