APEL SVJETSKIM DRŽAVNICIMA

Hodorkovski: Učinit ću sve za oslobađanje ostalih

22.12.2013 u 17:59

Bionic
Reading

Bivši naftni tajkun Mihail Hodorkovski, koji je nakon 10 godina provedenih u zatvoru u Sibiru pomilovan, izjavio je u nedjelju da će sve učiniti kako bi pomogao u oslobađanju ostalih ruskih političkih zatvorenika

Na konferenciji za novinare u Berlinu zahvalio je svojim pristašama i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel za doprinos njegovom puštanju iz zatvora. Prema njegovim riječima, tek je na dan oslobađanja saznao da ga se šalje u Berlin.

'Nisam imao izbora. U dva ujutro probudio me je šef zatvora i kazao mi je da idem kući. Tijekom puta doznao sam da se on završava u Berlinu. Na vratima zrakoplova vidio sam da se radi o njemačkom zrakoplovu.'

Hodorkovski je pred novinarima rekao da bi se trebalo pobrinuti da u 'Rusiji i ostalim zemljama svijeta više ne bude političkih zatvorenika'. Nadam se, dodao je, da će zapadni čelnici to zapamtiti kada budu posjećivali predsjednika Putina.

Kazao je kako se osobno neće uključiti u rusku politiku.


'Borba za vlast nije za mene'.

Hodorkovski je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog prijavare i izbjegavanja poreza. Opetovano je ponavljao da je njegova presuda politički motivirana.

U trenutku uhićenja bio je najbogatiji čovjek u Rusiji, a svoja je sredstva koristio i za financiranje oporbenih stranaka suprotstavljenih Vladimiru Putinu. Postao je najpoznatiji politički zatvorenik u zemlji.