MILOSTIVI PUTIN

Hodorkovski odmah nakon izlaska otišao u Njemačku

20.12.2013 u 17:59

Bionic
Reading

Bivši najbogatiji čovjek u Rusiji pomilovan je i pušten na slobodu. Odluku o pomilovanju Mihaila Hodorkovskog je donio predsjednik Vladimir Putin. Bivši zatvorenik je stigao u Berlin, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova

Sve se odjednom odvijalo vrlo brzo: prvo je iznenadila vijest o Putinovoj odluci o njegovom pomilovanju, a potom i vijest o tome da je već sutradan ruski predsjednik potpisao tu odluku. Nakon toga je vrlo brzo stigla vijest da je već pušten iz zatvora, a onda i vijest da je na putu za Njemačku, piše Deutsche Welle.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je potpisao odluku o pomilovanju Mihaila Hodorkovskog u petak (20. prosinca). Kratko nakon toga, oko 12:20 minuta po ruskom vremenu (9:20 po srednjoeuropskom), bivši naftni magnat napustio je zatvor, javila je državna novinska agencija Interfax pozivajući se na izvore iz sigurnosnih snaga. Vladimir Putin je u četvrtak (19. prosinca), na iznenađenje svih, na godišnjoj press konferenciji najavio pomilovanje Hodorkovskog. Milijarder Hodorkovski uhapšen je 2003, dvije godine nakon što je osuđen na osnovi optužbi o utaji poreza, a naftni koncern Yukos, čiji je šef bio, likvidiran je. U međunarodnim krugovima ovaj proces je kritiziran da je politički motiviran.

Posljednji zatvor, u kojem je boravio 50-godišnji Hodorkovski, bio je u Segešu na sjeveru Rusije, na finskoj granici, javila je agencija Interfax. Molba ipak podnesena? Još uvijek je nejasna pozadina pomilovanja koje je bilo iznenađujuće i za njegove odvjetnike. Ranije je Hodorkovski uvijek odbijao podnijeti molbu za pomilovanjem, jer je ona, prema navodima Kremlja, bila povezana s priznanjem krivice.
List Komersant izvještava da su zaposlenici tajnih službi, kako bi omogućili akt pomilovanja, posjetili Hodorkovskog u zatvoru. Pri tome su mu priopćili da se zdravstveno stanje njegove majke, koja boluje od karcinoma, pogoršalo i da mu, osim toga, prijeti treći sudski proces. Nakon toga se navodno Hodorkovski obratio Putinu s molbom za pomilovanje.

Putin je pomilovanje najavio na godišnjoj press konferenciji održanoj u četvrtak. Samo dan prije je ruska Duma donijela Zakon o amnestiji koji je Putinu omogućio odluku o pomilovanjima.
Među amnestiranim su, osim Hodorkovskog, i članice punk benda Pussy Riot te članovi Organizacije za zaštitu životne sredine Greenpeace koji su uhapšeni zbog prosvjedne akcije u ruskom dijelu Arktika.
Međutim, najviše pažnje je svakako privukla odluka o pomilovanju najpoznatijeg ruskog zatočenika Hodorkovskog koji je svojevremeno važio za najbogatijeg čovjeka u Rusiji. Njegova imovina je bila procijenjena na osam milijardi američkih dolara. Prije deset godina, 25. listopada 2003, Hodorkovski je uhapšen i u dva sudska procesa je osuđen na 11 godina zatvora zbog utaje poreza.

Oligarh iz Jeljcinove ere

Matthias Schepp poznaje Hodorkovskog od sredine 1990-ih. Današnji urednik moskovskog ureda njemačkog Spiegela sreo je Hodorkovskog u vrijeme kada se on ubrajao u tzv. oligarhe. 'On je tada od svih oligarha bio najmirniji i čovjek s najviše stila', kaže Schepp u intervjuu za DW. Schepp kaže da u razgovoru s njim Hodorkovski nije pokazao ništa što bi ukazivalo na to da on ima političke ambicije.
Ipak, ovaj biznismen se nije držao dalje od politike. Hodorkovski je 1996. godine, skupa s drugim oligarsima, pomogao neomiljenom predsjedniku Rusije Jeljcinu da bude ponovno izabran na tu funkciju. 'Zauzvrat je vlada oligarsima prepustila najbolje dijelove ruske industrije, i to po najnižoj cijeni', kaže Schepp.

Za nekoliko godina Hodorkovski je od Yukosa napravio najveći naftni koncern u Rusiji. Kružile su glasine da bi on mogao biti protukandidant na izborima Jeljcinovom nasljedniku - predsjedniku Vladimiru Putinu. Hodorkovski je to demantirao, ali je ipak financirao liberalnu opoziciju. Prilikom jednog sastanka oligarha s Putinom, početkom 2003. godine, Hodorkovski je otvoreno kritizirao korupciju. Pri tome je došlo do verbalnog sukoba između Putina i njega, a samo nekoliko mjeseci kasnije uslijedilo je hapšenje šefa Yukosa.

Petina života iza rešetaka

Hodorkovski je najprije bio u Istražnom zatvoru u Moskvi, a potom u zatvoru u Sibiru. Na koncu je bio smješten u zatvoru u gradiću Segešu, koji se nalazi oko 1200 km sjeverno od Moskve. Ove godine je Hodorkovski napunio 50 godina. Petinu života proveo je iza rešetaka. U razgovoru za ruski list New Times je ironično rekao da bi se vjerojatno ubio da je to znao ranije. Njegov sin Pavel u izjavi za DW kaže da njegov otac 'nije pesimist - unatoč svojoj sudbini'. 'On se u zatvoru borio za preživljavanje', smatra dopisnik Spiegela iz Moskve Schepp. On kaže da si je Hodorkovski pomagao pisanjem. U brojnim intervjuima, esejima i knjigama Hodorkovski je analizirao rusku unutarnju politiku i osvrtao se na budućnost čovječanstva.

Novinar Scheppe od 2011. godine razmjenjuje pisma s Hodorkovskim. Njegov dojam: 'Čini mi se kako je sigurno da ga je zatvor promijenio.' Ipak, Schepp kaže da je njegovo nastojanje za ostvarenjem cilja i njegova tvrdoglavost ostala nepromijenjena. Schepp bivšeg oligarha opisuje kao nekoga tko je vrlo stabilan i ne popušta. 'Značajno je da je on u ovih deset godina očigledno odbijao dogovor s Kremljom', kaže Schepp. Prema navodima medija, Hodorkovski je navodno imao mogućnost da otputuje u inozemstvo ukoliko prizna krivicu. No on je to stalno odbijao.

'Borba titana'

Novinar Schepp govori o dramatičnoj 'borbi titana', kada opisuje sukob između Putina i Hodorkovskog, koja se nakon deset godina sada završava. Hodorkovski smatra da je politički osuđenik. To vjeruje i opozicija i zapadne zemlje i organizacije za zaštitu ljudskih prava poput Amnesty Internationala. Posebice je kritiziran drugi proces protiv Hodorkovskog. Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, nasuprot tome, ne vidi uporište za to da bi njegov progon proglasio političkim.

Slučaj Hodorkovski je podijelio Rusiju do danas. Jedni ga smatraju lopovom, drugi mučenikom. Neki žele da se ovaj bivši top menadžer angažira u politici. 'Na mog oca se danas gleda više kao na moralnog vođu', kaže za DW njegov sin Pavel. Ipak dodaje da njegov otac ne teži ulozi vođe opozicije, a i sam Mihail Hodorkovski je to u svojim knjigama odbijao.