U IŠČEKIVANJU PROTUOFENZIVE

Hoće li upaliti ukrajinski 'master plan' za Bahmut? Cijena je visoka, ali ovo bi mogla biti prekretnica

22.05.2023 u 09:48

Bionic
Reading

Iako Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad Bahmutom, nakon teškog devetomjesečnog sukoba u kojem su poginuli deseci tisuća boraca, najviši ukrajinski vojni čelnici kažu da bitka nije gotova i da njihovi vojnici kontroliraju dio tog grada. Štoviše, Ukrajinci tvrde da su njihovi borci odigrali ključnu ulogu u strategiji iscrpljivanja ruske vojske, te da će im trenutni položaj omogućiti da uzvrate udarac

'Unatoč činjenici da sada kontroliramo mali dio Bahmuta, njegova obrana ne gubi na važnosti', rekao je general Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga. 'To nam daje mogućnost ulaska u grad u slučaju promjene situacije. I to će se sigurno dogoditi', dodao je.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su Wagnerovi plaćenici uz potporu ruskih trupa zauzeli grad, čelnik Wagnera Jevgenij Prigožin objavio je dramatičan video s porukom da je Bahmut pod njegovom potpunom kontrolom od 12 sati u subotu, no ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napominje da Bahmut nije osvojen.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

U osvit velike protuofenzive, Ukrajini je osobito važan veliki broj ruskih žrtava i pad morala neprijateljskih trupa na toj liniji bojišnice, dugoj 1500 kilometara.

'Neprijatelj nije uspio opkoliti Bahmut. Izgubili su dio položaja na uzvišenjima oko grada. Stalno napredovanje naših trupa u predgrađima uvelike otežava situaciju neprijatelju', rekla je Hanna Maliar, zamjenica ukrajinskog ministra obrane, dodajući da Ukrajinci drže grad u 'poluokruženju', izvještava Associated Press.

Bahmut je prije rata bio važno industrijsko središte, okružen rudnicima soli i gipsa, dom za oko 80.000 ljudi. Čuven je bio njegov pjenušac, proizveden u podzemnim špiljama, a turisti su ga voljeli zbog širokih drvoreda, bujnih parkova i veličanstvenog središta grada s impozantnim vilama s kraja 19. stoljeća. Sve je to sad sravnjeno sa zemljom. Ukrajina i Rusija najviše su se zakrvile upravo oko urbanog centra Bahmuta.

Ukrajina priznaje da Moskva kontrolira više od 90 posto grada, ali čak i sada ukrajinske snage značajno napreduju u blizini strateških cesta u predgrađima, nastojeći presjeći rusko sjeverno i južno krilo te opkoliti Wagnerovce unutar grada.

'Glavna ideja je iscrpiti ih, a zatim napasti', rekao je ukrajinski pukovnik Jevhen Meževikin. Ukrajinske snage do prije mjesec dana podnosile su nemilosrdne topničke napade, a svoju priliku za proboj uočile su nakon što su izviđačke bespilotne letjelice pokazale da je južno rusko krilo prešlo u obranu, rekao je.

Prema ukrajinskim i zapadnim analitičrima, Rusija je poslala pojačanja u Bahmut kako bi nadoknadila izgubljeni sjeverni i južni bok i spriječila nove ukrajinske prodore. Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prijeko je potrebna pobjeda u Bahmutu nakon što zimska ofenziva nije polučila rezultate, a gubitak tog grada mogao bi biti potrebna prekretnica uoči ukrajinske protuofenzive. Taktički dobici Ukrajine u ruralnom području izvan urbanog Bahmuta mogli bi biti značajniji nego što se čine, prema nekim analitičarima.

  • +19
Jevgenij Prigožin i pripadnici Wagnera u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP

'Ruska vojska pretrpjela je tako velike gubitke i toliko je istrošena oko Bahmuta da ... više ne može napredovati', rekao je Phillips O'Brien, profesor strateških studija na Sveučilištu St. Andrews.

Devet mjeseci nakon napada na Bahmut, ukrajinske jedinice ponovno su osvojile gotovo 20 četvornih kilometara teritorija, rekao je Maliar. Pobjeda u Bahmutu ne znači nužno da će Rusija zauzeti Donjeck, što je Putinov ratni cilj. To bi tek otvorilo vrata teškim bitkama u smjeru Slovjanska ili Kostiantnivka, udaljenih 20-ak kilometara, rekla je Katerina Stepanenko, analitičarka pri Institutu za proučavanje rata, istraživačkom centru sa sjedištem u SAD-u.

  • +9
Bahmut prije godinu dana i sada Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Maxar Technologies

'Važnost naše misije ostanka u Bahmutu leži u odvraćanju značajnih neprijateljskih snaga', rekao je Taras Deiak, zapovjednik specijalne jedinice dragovoljačkog bataljuna, dodajući da Ukrajina ipak plaća visoku cijenu.

Sjeverni i južni bok koje je ponovno zauzela Ukrajina nalaze se u blizini dviju autocesta koje vode do Časiv Jara, grada smještenog 10-ak kilometara od Bahmuta. To su ključne logističke rute za opskrbu, a jedna od njih nazvana je 'cestom života'. Ukrajinske snage tamo su često bile pod napadima ruskih snaga s obližnjih uzvisina, koje su sada pod ukrajinskom kontrolom.