TORTURA IZA NADIMAKA

Hoće li Tadić otkriti imena mučitelja iz srpskih logora?

Zoran Šangut Stajićevo

Zoran Šangut Stajićevo

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/Vecernji list

Je li u Srbiji napokon sazrela klima za procesuiranje odgovornih za mučenje i ubojstva branitelja i civila iz Vukovara u srpskim logorima? Zoran Šangut, predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991. i bivši logoraš, nakon sastanka sa srpskim veleposlanikom u RH, rekao je da jest

Ova je udruga prije tri godine podignula kaznenu prijavu za logore na području Srbije, što je rezultiralo optužnicom koju je ŽDO u Osijeku podignuo ove godine. No Aleksandar Vasiljević i Miroslav Živanović neće biti izručeni Hrvatskoj. 'Taj je slučaj u Srbiji u predistražnoj radnji i čeka se da optužnica postane pravomoćna te će onda moći biti dostavljena Srbiji', rekao je novinarima Šangut.

No osim optužnice protiv bivših čelnika KOS-a, Šangut inzistira na kažnjavanju ostalih koji su sudjelovali u mučenju i ubojstvima zarobljenih branitelja, civila i ranjenika. 'Naši mučitelji skrivali su se iza nadimaka i to je dokaz da je zločin bilo planiran', rekao je Šangut, dodajući da od veleposlanika, koji će molbe proslijediti srpskom predsjedniku Borisu Tadiću, traže da se kazne i te osobe, čija se imena nalaze u srpskim arhivima.

Osim procesuiranja odgovornih, Udruga pravnika Vukovar 1991. godinama traži da se na mjestu nekadašnjeg logora Stajićevo postavi spomen-ploča, no to joj nije dopušteno.

Ovog se puta nada pozitivnom odgovoru od Tadića, jer sada je, kaže Šangut, drugačija klima u Srbiji, a ranije su dobivali odbijenice zbog 'unutarpolitičke situacije u Srbiji'. 'Sada postoji volja da se to napravi', rekao je Šangut, čiji optimizam nije mogla umanjiti ni činjenica da je Tadić predsjednik Srbije od 2004. godine.

'Mi ćemo i dalje inzistirati na kažnjavanju zločina, jer ako se zločini procesuiraju, tenzije između Hrvatske i Srbije ući će u normalu', zaključio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi