SVE ZBOG OVRŠNOG ZAKONA

Hoće li stroži uvjeti kreditiranja srušiti cijene nekretnina? Evo što kažu stručnjaci

19.01.2018 u 17:39

Bionic
Reading

Zbog izmjena Ovršnog zakona, prema kojem se umjesto dosadašnje dvije trećine od ovrhe mora zaštititi tri četvrtine plaće, postrožit će se odobravanje stambenih kredita, a posljedica će biti smanjenje interesa za nekretnine i pad njihovih cijena, smatraju stručnjaci za prodaju nekretnina

Vice Šantak, direktor Rivalitas nekretnina, kaže: 'Interes za nekretnine će i dalje postojati, u to nema sumnje, ali će se stvari na tržištu sasvim sigurno promijeniti i pitanje je koliko će kupci biti kreditno sposobni, to je druga priča. Jer ako se nekome kreditna sposobnost smanji za trećinu ili čak za pola, onda je pitanje što će moći kupiti.

U tom slučaju i prodavatelji će se morati prilagoditi. Uzalud vam visoka cijena ako nitko ili mali broj ljudi to može kupiti. Nesumnjivo je da će doći do korekcije cijena prema dolje i do određene stabilizacije na tržištu. Koliko bi cijene mogle pasti, teško je reći i to je uvijek nezahvalno prognozirati.

Ako je nekome kreditna sposobnost pala za 30 posto, ne vjerujem da će i cijene nekretnina toliko ići dolje, ali sigurno će doći do pada'.

Kako bi to moglo izgledati u praksi, za Jutarnji list su izračunali u Erste banci, pa tako supružnici s plaćama od oko šest tisuća kuna, odnosno s kućnim budžetom od oko 12.000 kuna, i ako žele uzeti kredit na rok od 15 godina, sada mogu podići maksimalni iznos od oko 500.000 kuna, dok je prije to bilo 900.000 kuna.

Mjesečna rata kredita u tom hipotetskom slučaju sada može iznositi najviše 3669, a prije je mogla dosegnuti i 6605 kuna.

Da će izmjene zakona dovesti do zaustavljanja divljanja cijena nekretnina, koje se dogodilo u posljednjih nekoliko mjeseci, smatra i Boro Vujević, direktor Operete.

'Cijene su posve neočekivano nekontrolirano počele rasti prošle godine. Razlog je ponajprije državno sufinanciranje kredita preko APN-a u kratkom periodu i onda su cijene naglo otišle gore. Tome treba dodati i rast BDP-a, pozitivnu klimu, Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju…

Najavljene izmjene zakona dobro će djelovati na tržište jer će se smanjiti pritisak, izbjeći će se mogućnost napuhivanja balona koji smo imali u jednom trenutku, doći će do uravnoteženja, ali i sniženja cijena nekretnina', zaključio je Vujević.

  • +12
Nekretnine Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL