AFERA KAMIONI

Hoće li Rončević ostati bez imuniteta?

15.10.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Mandatno imunitetno povjerenstvo, prema nekim najavama, odlučivat će danas o skidanju imuniteta bivšem ministru Berislavu Rončeviću

Nakon što je USKOK dovršio istragu protiv njega i Ive Bačića, Državno odvjetništvo RH uputilo je predsjedniku Sabora zahtjev za davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka protiv Rončevića. Objavio je to DORH na svojim internetskim stranicama.

Policija je prije nekoliko mjeseci Rončevića i Bačića prijavila USKOK-u zbog zloporabe položaja i ovlasti oko nabave vojnih kamiona 2004. godine. Sumnjiči ih se da su oštetili proračun za oko 10 milijuna kuna. Prvo su raspisali natječaj za 76 vozila za MORH.

Na natječaju je najpovoljniji bio MAN. Za toliko vozila tražio je 39 milijuna kuna, no MORH nije imao novac. Nakon poništenog javnog natječaja, MORH je izravnom pogodbom od tvrtke Eurokamion kupio 39 Ivecovih vozila, i to za 34,5 milijuna kuna. Dakle za 4,5 milijuna kuna manje kupljeno je 37 vozila manje.

U saborskoj raspravi o aferi otkrilo se da je Državni ured za reviziju DORH-u zatajio cjelovito izvješće o poslovanju MORH-a 2004, kad su sporni kamioni i nabavljeni. Nakon toga je Ivo Bačić smijenjen s dužnosti državnog tajnika u MUP-u, javlja HRT.