OPASNA IGRA JADRANKE KOSOR

Hoće li obruč oko Sanadera izdržati?

12.08.2010 u 12:34

Bionic
Reading

Bijegom premijera Ive Sanadera uz puno vitra je otvorena Pandorina kutija, ali hoće li on, zato što navodno stoji iza većine afera, na kraju ipak biti strpan u jednu drugu kutiju na rubu glavnog grada poznatiju kao Remetinec, pitanje je koje će ipak još malo pričekati na odgovor

Između ostalog, to ovisi i o volji glavne redateljice Jadranke Kosor, koja igra ruski rulet u teatru sjena na hrvatski način, prosipajući pregršt riječi, ali uglavnom samo riječi, u svojoj svetoj misiji borbe protiv korupcije. Tako barem kažu

politički analitičari s kojima smo razgovarali o sadašnjoj nepodnošljivoj lakoći ignoriranja nekad ključnih aktera u HDZ-u među bivšim im sudruzima.

Priča oko Fimi medije i izvlačenja novca iz državnih firmi tek je vrh ledene sante, no čini se da bi baš ona mogla potopiti kapetana Malo vitra, a imamo tu čak i element nesretnog ljubavnog para - Mladena Barišića i Nevenke Jurak. No što je s ostatkom posade koja se, doduše, ne samo posljednjih dana pravi naivna, neuka, ili je pod utjecajem amnezije?

Amnezija opet napala HDZ

Kad već moramo podsjećati - Sanader je, dakle, bivši predsjednik HDZ-a, alfa i omega te 'zajednice', bliski mu prijatelj Barišić bivši je glavni rizničar iste, a mi opet gledamo reprizu u kojoj se članovi te 'zajednice' prave ne samo da ovu dvojicu nikad ni vidjeli nisu, nego da dotični nisu ni postojali.

Takvo HDZ-ovo zabijanje glave u pijesak ne čudi političkog analitičara Višelava Raosa, koji kaže da 'ono čak ne mora ni biti lažno, jer je Sanader stvorio paralelnu liniju zapovijedanja, drugi kanal mimo uvriježenih stranačkih vlasti, u kojemu su bili njemu bliski ljudi, a HDZ-ov vrh i ostatak stranke možda nisu uopće bili s tim upoznati'.

Tajanstveni su putovi novčani

Iako, 'pitanje je zašto su dopustili tu paralelnu strukturu i zašto, kad su shvatili, nisu reagirali', kaže Raos, upozoravajući da su 'sumnje naročito morale biti jake pred izbore kad se očito nabavljalo novac za koji formalno širi vrh stranke nije znao otkud dolazi, premda je moralo biti jasno da se takve svote ne mogu nabaviti na normalan način'.

No zašto tada nisu reagirali, kao i još bezbroj puta u međuvremenu, što bi moglo dovesti do toga da ne bude ponavljanja povijesti, pitali smo Raosa, a on je odgovorio da bi ovaj put opet izbori mogli biti ključni, i to u smislu podizanja popularnosti.

Naime, toliko spominjani vrući krumpir koji bi aktualna gazdarica u Banskim dvorima mogla prebaciti nekoj budućoj vladi ne mora biti Sanaderovo uhićenje. 'Upravo bi ono moglo biti Kosoričin i HDZ-ov adut za podizanje popularnosti, a vrući krumpir socijalni rezovi', razmišlja Raos.

Kako kaže, ipak se Kosorica stalno predstavlja kao veliki borac protiv korupcije, pa bi Sanaderovo uhićenje moglo biti taj glavni potez u radikalnom obračunu s korupcijom, ali zaista je teško reći hoće li ona ići tako daleko'.

Potop ili spasenje?

Ističe da bi 'to u svakom slučaju imalo šokantne posljedice po javno mnijenje, a o Kosorici ovisi ima li ona dovoljno snage, kao i strukture oko nje, za takvo nešto'. 'Čega se vladajući više boje? Tisuća i tisuća građana, čiju reakciju na teške rezove nije teško predvidjeti, ili šačice ljudi oko sebe?', kaže Raos

Premda bi se, dodaje, 'scenarij da bivši premijer bude uhićen moglo zamisliti kao paravan iza kojeg će se rezati socijalni mir, jer uhićenje bi bilo efektno rješenje koje bi zaokupilo ljude i podiglo HDZ-u popularnost'. 'S obzirom da gospodarske bodove očito ne mogu prikupiti', smatra Raos, 'Kosor i HDZ igraju ruski rulet i ta bi im igra mogla ili naštetiti ili ih spasiti'.

Neka bude politička (i) volja istražnih tijela

Da će Sanader baš završiti iza rešetaka, političkom analitičaru Damiru Grubiši ne čini se previše izglednim, jer ako se stvari i pokrenu, hoće li biti dovedene do kraja - samo je još jedan upitnik u nizu koji muči analitičare, pa tako injega On upozorava da su 'ključna stvar istrage, a mi trenutno ni ne znamo točno što se Jurak i ostalima stavlja na teret, iako se može nazrijeti da to ide i na štetu bivšeg premijera i sad je ključna stvar volja istražnih tijela da sve istraže do kraja'.

Ipak, kako podsjeća, 'dosad su se ona ponašala oportunistički i ovisno o političkoj volji i klimi, što će i ovaj put igrati ulogu, ali dolazak do cilja mogao bi se dogoditi i zahvaljujući toliko željenoj Europskoj uniji, koja vječito prigovara hrvatskoj vlasti da ne dovršava stvari'.

Omerta u HDZ-u

'Ipak, sad ima sve više dokaza stvari koje upućuju na to da je HDZ najbitniji generator političke korupcije u Hrvatskoj, što pokazuje i ova priča s dobivanjem poslova i provizijama', smatra Grubiša. 'Međutim, u HDZ-u vlada omerta, zakon šutnje, pa ne odgovaraju im takve stvari, svi su u tome nekako sudjelovali', kaže Grubiša

Kad bi se premijerka doista založila da se stvar izvede na čistac, za što joj treba snaga, a pitanje je ima li je, naime,  'bliža bi ekipa bila dovedena u pitanje', pa je za njega 'ključan pritisak javnosti'. S druge strane, 'ova će vlast, da bi preživjela, fingirati sve, pa i borbu protiv korupcije', upozorava, podsjećajući na hrpe deklarativnih riječi, 'na kojima su svi jaki, ali djela niotkuda'.

Svi smo mi sjene

I to je taj 'kabuki teatar, teatar sjena – za javnost se zalažu protiv korupcije, ali njihova praksapokazuje nešto drugo', kaže Grubiša i dodaje da se u toj glumi ipak može roditi i nešto drugo, ali i dalje jednostavno ostaje pitanje hoće li ono doći do kraja.