MEDVED KADROVIRA

Hoće li nakon Vesne Nađ odletjeti i Crnojini ljudi?

23.03.2016 u 15:53

Bionic
Reading

Današnje razrješenje Vesne Nađ s dužnosti zamjenice ministra branitelja, ne znači da ona automatski leti iz Vladine institucije u kojoj je provela posljednjih 18 godina, uglavnom na rukovodećim funkcijama te tehnički njome upravljala posljednja dva mjeseca. Iako je očekivano da se HDZ-ov ministar po kratkom postupku riješi zamjenice iz redova SDP-a, pa još one čiju smjenu zahtijevaju šatoraši od samog početka prosvjeda u listopadu 2014., logično bi bilo da Vesna Nađ nastavi raditi u ministarstvu čije poslovanje poznaje kao vlastiti džep

Novi ministar branitelja Tomo Medved stigao je od ponedjeljka, kada je amenovan u Saboru, obaviti razgovor s Vesnom Nađ. Nakon tog razgovora, Nađ je u utorak zatražila razrješenje s dužnosti zamjenice ministra, a prema nepotvrđenim informacijama iz Ministarstva, tamo se neće dalje zadržati.

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlade, ispunjena je kadrovska križaljka Ministarstva branitelja, pa je tako novim zamjenikom ministra imenovan Ivan Vukićdopredsjednik HVIDR-e i ratni zapovjednik 142. brigade. Nevenka Benić razriješena je pa ponovno imenovana pomoćnicom ministra branitelja. Također, razriješen je pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić, a novim pomoćnicima ministra imenovani su Stjepan Sučić i Miroslav Cindrić

Neizvjesno je, međutim, hoće li ministar Medved u svom timu zadržati Josipa Jurčevića i Hermana Vukušića, savjetnike ministra koji su imenovani u mandatu Mije Crnoje i taj posao obavljaju bez naknade. U ponedjeljak, kada je dobio povjerenje saborskih zastupnika, Medved je najavio da će odluka o budućem statusu Vukušića i Jurčevića biti zajednička, donesena u razgovoru tijekom kojeg će im on kao novi ministar predstaviti svoju viziju rada ministarstva. U međuvremenu, Vukušić i Jurčević još uvijek nisu obavili službene razgovore s ministrom, kojeg obojica poznaju od ranije. 

Vukušić 'pozdravlja generalski mentalitet Tome Medveda'

U vrijeme dok je ministarstvom upravljala Vesna Nađ, savjetnici Vukušić i Jurčević svakodnevno su boravili u ministarstvu, no od imenovanja Tome Medveda tamo nisu viđeni. Vukušić je danas objasnio da je bolestan, a Jurčević kaže da je poslovno odsutan iz Zagreba do sutra navečer. S obzirom na nadolazeći blagdan, čini se da bi odluka o njihovom statusu mogla biti prebačena za idući tjedan.

'S obzirom na stanje koje je zatekao u ministarstvu, ministar ima puno prioriteta. No čim pozove na razgovor, naći ćemo se i razgovarati o našem budućem angažmanu', kazao je Vukušić za tportal. Upitan pozdravlja li izbor Tome Medveda za ministra branitelja, odgovara da pozdravlja generalski mentalitet.

'Jako malo generala se nakon prestanka svog vojnog djelovanja nastavilo baviti braniteljskim problemima kroz udruge. On je jedan od tih rijetkih', ističe Vukušić, koji je s Medvedom ranije surađivao na projektima zdravlja branitelja.

Što se tiče Vesne Nađ, Vukušić smatra da se ona ponijela kao profesionalna državna službenica, a ne kao članica SDP-a, i bila bi šteta da ode iz ministarstva. S Vesnom Nađ surađivao je godinama, čak joj je u jednom razdoblju bio i naređen - Vukušić je bio pomoćnik ministrice branitelja Jadranke Kosor - i puno puta se nisu slagali, ali su uvijek uspjeli naći zajednički jezik i 'njezine su kvalitete kao državnog službenika neupitne'. Je li onda moguće da joj ministar Medved nije ponudio neko drugo mjesto u ministarstvu?

'Tomo Medved nije osoba koja bi išla u nekakvu sječu glava. Ja ga kao takvog ne poznajem, a poznajem ga dugo', napomenuo je Vukušić, koji se nada i da će se nova garnitura dužnosnika 'pozabaviti protupravnim radnjama gospodina Matića i gospodina Glavaševića, o kojima smo u ovih par tjedana podosta saznali i mi savjetnici'.

Jurčević: Nije mi presudno hoću li biti savjetnik

Josip Jurčević, povjesničar s Instituta 'Ivo Pilar', objasnio je da su Herman Vukušić i on u interregnumu između ministara Crnoje i Medveda nastojali odraditi sve ono što je bilo moguće s obzirom na njihove ne baš velike savjetničke ovlasti, a na ministru Medvedu je odluka o njihovom daljnjem angažmanu.

Navodi da su Vukušić i on, kao i Vesna Nađ koja je praktično dva mjeseca bila ministrica, izvršavali cijeli niz obaveza i stvari koje je trebalo obaviti kako bi ministarstvo funkcioniralo. 'Puno ljudi je dolazilo, trebalo ih je primiti, razgovarati s njima, uključujući i medije koje su zanimale neke stvari', navodi Jurčević.

I on poznaje ministra od ranije. 'I ministar i ja smo od početka bili u ratu. I nakon što sam ja otišao iz vojske, mnogo puta sretali smo se na raznim skupovima, u službenim i neslužbenim prilikama', rekao je Jurčević.

Upitan bi li želio ostati na funkciji savjetnika, kaže da on će on u svakom slučaju, bilo u okviru ministarstva ili izvan njega, i dalje raditi s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata.

'Nema udruge s kojom nisam surađivao, od Vukovara, logoraša, udovica, branitelja, na puno projekata, knjiga itd. Neka suradnja s ministarstvom će sigurno biti, a hoće li to biti u ulozi savjetnika ili neće - to meni nikad u životu nije bilo presudno', kazao je Jurčević.