ANALITIČARI O BERNARDIĆU

Hoće li Milanović rušiti 'SDP-ovog Plenkovića'?

29.11.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Davor Bernardić uspio je preuzeti kormilo SDP-a, ali je pitanje ima li taj vječni 'dečko koji obećava' kapaciteta da konsolidira stranku i izvuče socijaldemokrate iz kovitlaca stagnacije u kojemu se vrte već godinu dana, još od vrućeg izbornog šamara iz studenog 2015. godine. Politički analitičar Žarko Puhovski očekuje najgore i nada se najboljem, dok Davor Gjenero smatra da je Bernardić dugoročno dobro rješenje za stranku te da će se othrvati projiciranom napadu bivšeg predsjednika SDP-a i premijera Zorana Milanovića

Gjenero ističe da Bernardiću neće biti lako jer je zatekao stranku u lošem stanju, relativno malene društvene snage, s niskom razinom demokratskog dijaloga i koalicijskog potencijala. Osim u Primorsko-goranskoj županiji, SDP nigdje nije posve siguran da će na skorim lokalnim izborima postići dobar rezultat; izgubio je tradicionalne koalicijske partnere, prije svega IDS u Istri te HNS na sjeverozapadu Hrvatske i u Zagrebu, a vjerojatno i Dubrovniku.

'Pitanje je može li se situacija popraviti u samo četiri, pet mjeseci. Nikad za novog šefa stranke nije dobro da ulazi s relativnim porazom u političku arenu, a to bi se Bernardiću moglo dogoditi. Iako, dugoročno je on dobro rješenje za SDP: govori prepoznatljivim jezikom stranke, za njega znate zašto je član upravo SDP-a, a ne neke druge političke organizacije, ima dobro obrazovanje, prošao je sve stranačke razine, od običnog člana do člana najužeg vodstva, te održava dobre kontakte s nekim nepravedno odbačenim članovima stranke', nabraja Gjenero.


Bernardić 'mora biti spreman' za udar

Po njegovom sudu, slaba izlaznost na unutarstranačke izbore važan je pokazatelj velike rezigniranosti u SDP-u, za što je kriva upravljačka oligarhija iz doba vladavine Zorana Milanovića

'Vidi se da se raspala ta oligarhija, koja je bila potkupljena pozicijama u javnim poduzećima, državnoj upravi itd., i da se Milanović vjerojatno ne bi uspio održati na čelu stranke čak i da je to pokušao. Pretpostavljam da će probati napraviti otprilike ono što je gospođi Kosor probao napraviti gospodin Sanader povijesnog 3. siječnja 2010., kad se pokušao vratiti nakon predsjedničkih izbora', podsjeća Gjenero.

Taj analitičar predmnijeva da će Milanović, dakle, pokušati srušiti Bernardića kad za to sazriju uvjeti. 'Taj 3. siječnja će se, bojim se, dogoditi i Bernardiću. On mora biti spreman na to', ponavlja Gjenero, prognozirajući da bi do udara moglo doći 'negdje za dvije godine'. Hoće li se Bernardić dotad dovoljno utvrditi? 'Mislim da hoće. Do tada će on imati snage oduprijeti se', odgovara Gjenero.

Puhovski: Kakav 'šef oporbe'?

Žarku Puhovskom takav scenarij čini se potpuno nemogućim, iako je, naravno, sve moguće.'Čini mi se da Milanović ima druge stvari na pameti. To bi mu moglo biti na dnevnom redu jedino ako bi SDP na idućim parlamentarnim izborima doživio katastrofalan poraz', ocjenjuje Puhovski, dodajući da je Milanović za sobom jednostavno ostavio previše animoziteta. Puhovski, inače,ne smatra da je Bernardić u ovom trenutku 'šef oporbe', između ostalog i zato što to ne može biti netko tko se kandidira za gradonačelnika Zagreba.

'Bernadić naprosto ne shvaća, i to je prvi problem s njim, da je predsjednik SDP-a kandidat za premijera. U suprotnom, on nije ništa', konstatira Puhovski, dodajući da kandidatura za gradonačelnika Zagreba u ostalom dijelu Hrvatske izaziva ogroman animozitet - što jasno pokazuju iskustva gradonačelnika Milana Bandića s parlamentarnih izbora.

Osim što se nije odrekao te kandidature, Bernardić je napravio još jedan veliki propust, smatra Puhovski. Čim je izabran za predsjednika, naime, trebao je smijeniti Milanovića kao šefa Kluba zastupnika SDP-a u Saboru. 'Trebao je reći: Zoran Milanović ne funkcionira ni kao zastupnik, a kamoli kao šef kluba druge najjače stranke u parlamentu', smatra Puhovski, naglašavajući da Bernardić jednostavno 'nije dovoljno radikalan', kako kao potencijalni šef oporbe tako ni u samoj stranci.

'Ljevica nije tu da poziva na jedinstvo, nego na sukob'

Štoviše, umjesto da zauzme čvrst stav, Bernardić poručuje da 'apsolutno za svakog ima mjesta u SDP-u'. 'To znači da SDP trebaukinuti kao stranku. Ne može postojati stranka u koju svatko može ući. To znači da se može prijaviti i Stevo Culej', karikira Puhovski.

Ne djeluju li međutim raspjevani SDP-ovci s Milanovićem u svojim redovima složniji nego prije?

'Lijepo molim, osnovna metoda ljevice je sukob, a osnovna metoda desnice je harmonija. Ljevica nije tu da poziva na jedinstvo, i to na bazi Domovinskog rata interpretiranog preko AVNOJ-a. To su naprosto lažne, izmišljene floskule koje bi trebale navodno pomiriti sve nas. Posao ljevice je da raspiruje sukobe, prije svega socijalne, pa regionalne itd. Dakako, na civiliziran način, s ciljem da obespravljeni dođu do riječi', podsjeća Puhovski.

Upozorava da je osnovnu ljevičarsku parolu - nevidljive, odnosno prezrene na svijetu, učiniti vidljivima - sada preuzeo izabrani američki predsjednik Donald Trump. Što bi, u međuvremenu, mogla činiti ljevica u Hrvatskoj? 'Svi slavite tenis u Areni, a mi ispred toga demonstriramo protiv tajkuna koji se motaju oko tenisa. Pa da vas vidimo... A oni bi radije sjedili u prvom redu i gledali tenis s tajkunima. To je sve lijepo i dobro, ali onda niste ljevičar', plastično će Puhovski.


'Bernardić je SDP-ov Plenković'

Slaže li se Puhovski s generalnom dijagnozom o manjku karizme u Bernardića?

'On je naprosto SDP-ov Plenković. S tim da je Plenković imao smisla u HDZ-u zato što je trebalo ublažiti divljačku retoriku, a koja u SDP-u ipak nije prevladala, nego je bila reaktivna. Ali puno je važnije to da oporbena stranka treba koristiti jaču retoriku, a vladajuća spuštati tenzije, no imamo 'šefa oporbe' koji je poznat po tome da spušta tenzije. To ne djeluje naročito uvjerljivo', ocjenjuje Puhovski, dodajući da Bernardić nikad javno nije ništa oštro rekao.

'Kad god pokušava biti oštar, djeluje kao neka vrsta štrebera kojemu su rekli - sad moraš biti oštar, a zapravo mu to po karakteru ne ide.' U čemu je onda razlika između njega i Plenkovića? Bernardić nikad nije bio diplomat, to se od njega niti ne očekuje, a on se 'previše ponaša kao amaterski diplomat'. S druge strane, Plenković nikada nije bio političar. Cijeli politički kapital šefa HDZ-a upravo je u tome što nije oštar, odgovara Puhovski.

Bernardić u poziciji strukturne nemoći

'Plenković još uvijek nastupa kao diplomat, a ne kao političar, on kaže što je moguće manje sa što je moguće više riječi jer time ublažava i retoriku u javnosti i sukobe u stranci – što se neki dan vidjelo u Saboru u slučaju Culej. On će naprosto, kao premijer, morati djelovati, dok Bernardić nije u poziciji da djeluje. Dakle, on ovisi samo o riječi i tu vidim velik problem jer ne može ni riječima zaoštravati poziciju, a svakako ne može djelima, jer je trenutno u poziciji strukturne nemoći.'

Ipak, Bernardić je najavio da će se već ovog tjedna sastati s predstavnicima sindikata, lijevim intelektualcima, veteranima SDP-a...? Puhovski smatra da Bernardić treba 'dovesti neke svete krave u pitanje', kao što je nizinska pruga za Rijeku ili Pelješki most. Pitanje je, međutim, je li Pelješki most Bernardiću uopće sporan?

'Dajmo se ugodno iznenaditi'

'Molim vas, 20 kilometara obilaznice oko Neuma je 50 puta jeftinije od Pelješkog mosta. U vrijeme Hladnog rata išli smo autima u Zapadni Berlin kroz Istočnu Njemačku - kako se ne bi moglo voziti 20 kilometara kroz BiH?', ističe Puhovski. Teška su to pitanja za sadašnji politički trenutak, ali ne i za nekog tko želi biti politički subjekt.

Naravno da je pitanje suradnje sa sindikatima jako važno, dodaje Puhovski, i da Bernardiću valja 'ispraviti katastrofalnu, nepojmljivu Milanovićevu grešku da je Jadranka Kosor 10 puta bolje surađivala sa sindikatima nego Zoran Milanović'. Bernardić mora nešto ponuditi sindikatima, a to bi mogla biti, kaže Puhovski, pomoć i logistika u organizaciji štrajka.

Vidi li analitičar uistinu Bernardića u toj ulozi? 'Zasad ne, ali dajmo se ugodno iznenaditi. Nadajmo se najboljem i očekujmo najgore', zaključuje Puhovski.