RASKOL U HDZ-U

Sanader se vratio udarom na Kosor!

03.01.2010 u 10:36

Bionic
Reading

Na izvanrednoj press-konferenciji održanoj u podne u HDZ-u odbjegli premijer Ivo Sanader najavio je svoj povratak u aktivnu politiku te prilično oštro kritizirao aktualno vodstvo HDZ-a na čelu s Jadrankom Kosor

Press-konferenciju odlično raspoloženi Sanader je otvorio riječima: 'Da ne bi bilo zlonamjernih interpretacija, razlog za ovu presicu nije rad Vlade na čelu s Jadrankom Kosor.'

No odmah potom postalo je jasno da je Sanader odlučio izvršiti svojevrstan puč u stranci. Naime, svoj povratak u aktivnu politiku obrazložio je katastrofalnim izbornim rezultatom HDZ-ovog kandidata Andrije Hebranga na predsjedničkim izborima te 'nesnalaženjem u vođenju stranke'.

Rezultat Andrije Hebranga na predsjedničkim izborima Sanader je opisao kao 'najgori rezultat HDZ-a od 1989. godine'. Kazao je da u tome vidi i dio svoje odgovornosti, i to zbog zbog šokantnog povlačenja iz politike prije pet mjeseci.

Kosor nije znala za presicu

Kako javlja Nacional, Jadranka Kosor uopće nije znala da će Sanader održati izvanrednu press-konferenciju u prostorijama stranke, a bivši je premijer u HDZ došao okružen tjelesnim čuvarima.

'Budući da HDZ nije stranka od 12 posto, donio sam odluku da svoju statutarnu ulogu počasnog predsjednika HDZ-a sa svim pravima potpuno aktiviram', rekao je Sanader i dodao da intenzivno razmišlja i povratku u saborske klupe.

'Ova odluka nije slabljenje Jadranke Kosor, već jačanje HDZ-a, jer ovih zadnjih šest mjeseci nisu sazivana središnja tijela stranke i nije vođena aktivnija politika kad je riječ o predsjedničkim izborima', rekao je Sanader, potvrdivši tako još jednom da je nedjeljnom izvanrednom presskonferencijom izvršio pravi unutarstranački udar na predsjednicu HDZ-a i Vlade Jadranku Kosor.

Otišao jer nije bio spreman trgovati teritorijem

Sanader je također najavio da se HDZ mora odrediti u pogledu podrške jednom od dvojice predsjedničkih kandidata, ali nije želio reći koji je njegov favorit.

Iz politike se povukao, objasnio je Sanader, jer nije bio spreman na trgovinu teritorijem. 'Možda tada nisam bio dovoljno jasan, ali nisam bio spreman prodavati teritorij. Htio sam izazvati šok', rekao je ustvrdivši da sporazum o rješavanju graničnog pitanja Pahor - Kosor nije vidio jer mu ga, kako je rekao, 'Kosor nije pokazala'.

Na pitanje namjerava li se ponovno kandidirati za predsjednika stranke, Sanader je rekao kako o tome ne razmišlja.

Sanader je odbacio tvrdnje Andrije Hebranga da su se predsjednici HDZ-ovih županijskih organizacija usprotivili Sanaderovu angažmanu u predsjedničkoj kampanji.

'Nazvalo me je nekoliko predsjednika županijskih organizacija, a i s nekima sam razgovarao na moju inicijativu. Među njima su i neki ministri koji vode županijske organizacije, koji su rekli da to nije točno', kazao je Sanader.

Sanader se osvrnuo i na brojne afere koje su se povezivale s njim u zadnjih pola godine. Tako je ustvrdio da nema ništa s radom HPB-a, da nema veze s prodajom Hypo banke BLB-u, a na pitanje kakva je njegova veza s WAZ-om i EPH-om, prvo je začuđeno stao, a zatim samo kratko procijedio: 'Svoje poslovne aktivnosti ne želim komentirati i iz toga izvucite zaključak.'

Bivšeg premijera novinari su pitali znači li njegov današnji istup polarizaciju u stranci, na što je Sanader odgovorio: 'Nema rascjepa dok sam ja tu!'


Sanadera podržao i barba Luka

Sanaderu je podršku na press-konferenciji došlo dati 10-ak saborskih zastupnika HDZ-a, na čelu s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, koji je izjavu dao nakon Sanadera te praktički ponovio njegove riječi.

Zanimljiva je bila Bebićeva opaska o Jadranki Kosor, koja na Sanaderovoj press-konferenciji, naravno, nije bila prisutna.

'Tko je važniji, stranka ili da se prepustimo letargiji koja je vladala posljednjih šest mjeseci?', zapitao se Bebić odgovarajući na pitanje radi li se o rušenju Jadranke Kosor.

Tko su Sanaderovi ljudi?

Predvođeno Lukom Bebićem, u središnjicu HDZ-a Sanaderu je došlo dati podršku i desetak saborskih zastupnika HDZ-a: Luka Bebić, Niko Rebić, Ivanka Roksandić, Boris Kunst, Božica Šolić, Vedran Rožić, Krunoslav Markovinović, Mario Zubović, Jerko Rošin, Stjepan Fiolić, Karmela Caparin, Josip Đakić, Emil Tomljanović, Nikola Sopčić i Boris Matković.

Na pitanje zašto u središnjici HDZ-a danas nije i predsjednica stranke Jadranka Kosor, Bebić je odgovorio kako ne zna, jer osobno nije sazivao sastanak, a naglasio je da članovi stranke ne moraju tražiti dopuštenje da iznesu svoje mišljenje.

Bebić je zatražio češće sastajanje središnjih tijela stranke, no, na upit novinara, nije znao koliko se puta sastalo Predsjedništvo stranke u posljednjih šest mjeseci, otkad je Jadranka Kosor na čelu HDZ-a. Uvjeren je, međutim, da se sastalo manje od pet puta.

Naglasio je da zastupnici kane očuvati većinu u Hrvatskom saboru te nastaviti podržavati Vladu u borbi protiv korupcije i izlasku iz krize.

'Sve što se čini u tom pravcu treba uživati potporu svih tijela stranke. Što se mene tiče, ja tu potporu nikad nisam dovodio u pitanje, ona će biti i dalje onakva kakva je bila i do sada', istaknuo je Bebić.

Upitan može li se loš izborni rezultat pripisati isključivo lošem vođenju stranke, Bebić je kazao: 'Carta canta. Rezultat odgovara na vaša pitanja'.

Dodao je kako je i član Predsjedništva stranke te da neuspjeh HDZ-ova predsjedničkog kandidata gleda i kao osobni neuspjeh, 'proporcionalno s utjecajem u stranci'.


Caparin i Roksandić se ogradile od Sanadera

Saborske zastupnice HDZ-a Karmela Caparin i Ivanka Roksandić priopćile su popodne kako se ograđuje od 'svega iznesenog' na današnjoj konferenciji za novinare počasnog predsjednika HDZ-a dr. Ive Sanadera, održane u središnjici stranke.

'U povodu konferencije za novinare koju je organizirao dr. Ivo Sanader, želim priopćiti da sam kao saborska zastupnica bila pozvana u središnjicu HDZ-a bez da sam znala stvarne namjere i sadržaj konferencije.

U tom smislu javno se ograđujem od svega iznesenog na konferenciji, te ne pristajem biti djelom takve manipulacije javnosti i članstva HDZ-a

I ovom prigodom izražavam puno potporu predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor i vodstvu Hrvatske demokratske zajednice', navodi u priopćenju saborska zastupnica HDZ-a Karmela Caparin.

Slično priopćenje poslala je Roksandić.