ANTIKORUPCIJSKI PROCES

Hoće li država na Sanaderu pokazati mišiće?

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 25.01.2011 17:13
  • Objavljeno 25.01.2011 u 13:45
Ivo Sanader (10)

Ivo Sanader (10)

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hoće li, osim iz medija, obrana bivšeg premijera i aktualnog salcburškog uznika Ive Sanadera i formalno saznati što se njihovom branjeniku stavlja na teret, sud će odlučiti idući tjedan

'O zahtjevu obrane te prijeporu kada okrivljenik i njegovi branitelji imaju pravo na uvid u spis odlučit će sudac istrage Krešimir Devčić nakon povratka sa službenog puta u SAD idućeg tjedna', kazao je Hini predsjednik Odjela za USKOK istražnog centra Županijskog suda Ratko Šćekić

Slovo novog Zakona o kaznenom postupku, po kojem se vode USKOK-ove istrage, kaže da okrivljenik i branitelj imaju pravo razgledati spis i predmet nakon što se okrivljenik ispita. S obzirom na to, Sanaderova obrana prijepor ne vidi i smatra da su već trebali dobiti njegov spis.

Forma je, smatraju, ispunjena jer je 'Sanader krajem 2010. na ispitivanju u Austriji iznio obranu i rekao da se ne osjeća krivim za ono za što ga se tereti u Hrvatskoj te bi na isti način postupio i da je bio u Hrvatskoj', ističe jedan od njegovih odvjetnika Goran Suić

Stoga su USKOK-u podnijeli zahtjev za uvid u spis i priložili dokumentaciju s ispitivanja u Austriji, upozorava Suić, koji smatra da je to dovoljno, ali o očekivanjima o odluci suca istrage nije želio govoriti, kao ni o tome zašto ne mogu odbiti uvid u spis.

Kaže da 'USKOK legalno ispituje svjedoke i protiv toga nemaju ništa, ali problem je što zapisnici, odnosno dijelovi navodnih iskaza ispitanih svjedoka cure u javnost, a istraga je tajna. Netko, dakle, uporno čini kazneno djelo', upozorava Suić.

Hoće li i kakve postupke poduzeti protiv tog nekog, nije želio reći. Kazao je samo da će javnost o svemu biti obaviještena na vrijeme. Rječit nije bio ni po pitanju mogućnosti da Sanader bude ispitan videolinkom u nastavku peripetija oko uvida u spis, kazavši samo da je 'to pitanje dogovora'.

Ispitivanje videolinkom mogla bi biti jedna od mogućnosti bude li USKOK inzistirao na tome da se Sanader mora baš pred njihovim istražiteljima očitovati o svojoj krivnji, smatra odvjetnica Višnja Drenški Lasan, ali kaže da za tim uopće nema potrebe jer se Sanader izjasnio o svojoj krivnji.

Sanader je, podsjetimo, uhićen 10. prosinca u Austriji i potom je u iduća dva dana bio ispitan pred sucem istrage u Salzburgu, gdje je rekao da se ne osjeća krivim za ono za što ga se tereti u Hrvatskoj. Riječ je o zloporabi položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija te udruživanja s ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih tvrtki preko marketinške agencije Fimi media.

SANADEROV SLUČAJ KAO PUTOKAZ?

Cropix/Pixsell

Cropix/Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Cropix/Pixsell

Odvjetnica Drenški Lasan, jedna od podnositeljica zahtjeva Ustavnom sudu za ocjenom je li novi ZKP ustavan ili nije, podsjeća na Europsku konvenciju o temeljnim ljudskim pravima i slobodama koja u svojemu članku 6. govori o pravu okrivljenika na pošteno suđenje. Prema tom članku, svatko ima pravo na pošteno i nepristrano suđenje, mogućnost za pripremu obrane i mogućnost i pravo ispitivanja svjedoka optužbe te da se svjedoci obrane ispitaju pod istim uvjetima kao i svjedoci optužbe.

Također, Drenški Lasan ističe da je za procesnu valjanost radnje mjerodavno pravo zemlje u kojoj je ta radnja provedena, a u konkretnom je slučaju relevantno to što se Sanaderovo izjašnjavanje o krivnji dano u ekstradicijskom postupku po austrijskom pravu smatra valjanim za cijeli proces.

Na to je u podnesku upozorila i Sanaderova obrana, ali tužitelji smatraju da njegovo negiranje krivnje izrečeno u Austriji ne može biti smatrano izjašnjavanjem u smislu ZKP-a budući da je dano u ekstradicijskom postupku kao posve drugom procesu.

Što će reći sud, trebalo bi, dakle, biti poznato idući tjedan, a bit će to i putokaz za slične situacije. U međuvremenu Sanadera, osim ročišta o izručenju, čeka još jedno saslušanje, 3. veljače, pred austrijskim državnim odvjetništvom za borbu protiv korupcije. Naime, i austrijske su vlasti počele istragu protiv Sanadera zbog sumnje u pranje novca preko jedne tirolske banke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi