NOVI SKANDAL S DRŽAVNOM MATUROM

Hoće li biti poništen ispit iz engleskog jezika?

Bionic
Reading

Nastavljaju se skandali s državnom maturom, naime, čitavu noć i jutro uoči početka ispita, po Facebooku su kružila moguća pitanja za esej iz engleskog jezika, javlja portal Dalmacija News. U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja Jutarnjem listu kazali su da je kriminalistička istraga u tijeku te da će odluku što dalje donijeti u poslijepodnevnim satima

Nakon što je esej iz hrvatskog jezika zbog krađe ispita u Puli odgođen samo par sati prije termina, a potom je zbog pogreške koordinatora manjem broju učenika u Pomorskoj školi u Splitu podijeljen pogrešan test iz hrvatskog jezika, sada je i pitanje koje se pojavilo na eseju iz engleskog procurilo u javnost.

Dalmacija News piše kako je još protekle noći objavio moguće teme državne mature koje su kolale društvenim mrežama, a jutros se pokazalo da se jedna od mogućih navedenih tema - 'Neki kažu da je gledanje filma baziranog na knjizi uzbudljivije od čitanja, a neki ne' - zaista i pojavila na samom eseju iz engleskog jezika, što su tom portalu potvrdili učenici iz nekoliko splitskih srednjih škola.

'Pisali smo esej iz engleskog jezika na ovu temu, ja nisam vidjela kružnu poruku ali sam čula uoči ispita o tim porukama i iznenadila sam se kad smo u eseju dobili naslov o kojem se pričalo', kazala je Dalmacija Newsu jedna učenica srednje škole.

'Ovo je ozbiljna stvar, tema nije procurila iz škola jer su tek danas otvorene zapečaćene omotnice. Tražimo istragu i uključit ćemo policiju budući da se točno zna tko je imao pristup povjerljivim informacijama', poručila je, kako javlja Večernji list, glasnogovornica resornog ministarstva Gordana Zuccon

Da je kriminalistička istraga već u tijeku, doznaje Jutarnji list u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a odluku što dalje, odnosno hoće li biti poništen ispit iz engleskog jezika, Centar će donijeti u poslijepodnevnim satima u dogovoru s ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom. U međuvremenu, iz Centra poručuju da će odluka sigurno ići u korist maturantima jer oni, kažu, ne smiju biti oštećeni ni na koji način.