GDJE IMA DIMA IMA I VATRE

Hoće li afera s e-mailovima izmijeniti američku povijest

06.11.2016 u 07:56

Bionic
Reading

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton i republikanac Donald Trump bore se za naklonost posljednjih neodlučnih birača u zadnjim danima kampanje koja će ostati zapamćena po nesvakidašnjim događajima, među kojima je i prijepor oko korištenja privatnog e-mail servera bivše državne tajnice za koji je direktor FBI-ja James Comey nakon prijašnje izjave kako protiv nje neće dignuti optužnici ovih dana podigao buru kazavši kako su otkriveni novi, potencijalno relevantni e-mailovi. Hoće li ovaj slučaj, za koji Trump tvrdi kako je veći skandal od afere Watergate, utjecati na izbore, tportal je istražio u razgovoru sa stručnjacima za američke izbore, politologom dr. sc. Dariom Kuntićem te predavačem sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti dr. sc. Codyjem McClainom Brownom

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton bila je uvjerena kako je prijepor oko korištenja privatnog e-mail servera dok je bila državna tajnica završio u lipnju kada je direktor FBI-ja James Comey objavio da protiv nje neće podići optužnicu. No sve se to promijenilo prošlog petka, samo jedanaest dana prije izbora, kada je Comey iznenadio američku javnost objavivši da će zbog novootkrivenih potencijalno relevantnih e-mailova FBI provesti novu istragu.

O motivima prvog čovjeka FBI-ja Jamesa Comeya koji je 11 dana prije izbora vratio Trumpa u igru, iako se činilo kako je poražen, stručnjaci mogu tek nagađati, no slažu se kako je tim potezom dodatno dolio ulje na vatru.

O motivima tek nagađanja

'O motivima Jamesa Comeyja za sada se može samo nagađati. Dugoročna praksa i politika je ta da istražitelji i tužitelji javno ne iznose podatke i ne diskutiraju o istražnim radnjama prije nego li je optužnica podignuta. Isto tako, smjernice nalažu da se dva mjeseca prije izbora FBI suzdržava od radnji koje bi se mogle protumačiti kao izravan politički utjecaj na izbore. Ne samo da se Comey oglušio o te principe, već se postavlja pitanje je li prekršio Zakon o sprečavanju štetnih političkih aktivnosti (tzv. Hatch Act). Time se sam i Comey doveo u nezgodan položaj jer bi mogao postati predmet federalne istrage. U svakom slučaju, mogao bi izgubiti položaj direktora FBI-ja jer ga budući predsjednik ili predsjednica mogu otpustiti, iako je imenovan da tu poziciju obnaša deset godina', mišljenja je tportalov sugovornik Dario Kuntić, dodajući kako stotinu bivših državnih tužitelja i dužnosnika Ministarstva pravosuđa, koji su kritizirali Comeyja zbog toga što je učinio, smatra da njegov čin ipak nije bio politički motiviran.

Politolog Kuntić smatra kako se čini da je Comeyjev dopis članovima Kongresa rezultat zabrinutosti, pa čak i straha od novog neugodnog saslušanja pred Kongresom.

Naime, ranija odluka da ne podigne tužbu protiv Clinton zbog korištenja privatnog servera dovela ga je na saslušanje pred Povjerenstvom za pravosuđe u Kongresu gdje je gotovo četiri sata morao braniti svoju odluku. Stoga je izašao s novim podacima o istrazi kako bi izbjegao novo saslušanje do kojega bi zasigurno došlo kad bi se ispostavilo da je zatajio nove dokaze.

James Comey je već temeljito saslušavam u Kongresu zbog e-mailova Clintonove

FBI na udaru javnosti

'U svakom slučaju, Comey se našao između dvije vatre. Da je prešutio istragu, našao bi se na meti republikanaca koji bi inzistirali na saslušanju pred Kongresom. Ovako se našao na udaru demokrata koji smatraju da želi diskreditirati Clinton uoči izbora. Comey je također ugrozio neovisnost FBI-ja u završnici predsjedničke kampanje. Činjenica je da njegove izjave utječu na javno mnijenje, što u prilično neizvjesnoj utrci za Bijelu kući ima značajnu težinu', mišljenja je Kuntić.

Slično misli i politolog Cody McClain Brown koji ističe kako se Comey našao u svojevrsnom pravnom i zakonodavnom limbu.

'Čini se kao da je istraga upala u svojevrsnu pravnu neizvjesnost. Koliko ja to razumijem, rad FBI-ja, ta je služba nejasno objavila hoće li provesti istragu do kraja. Ono što je bitno naglasiti jest kako Comey ili bilo tko u FBI-ju nije detaljno istražio pisma, a sve što znaju je tek kako ona pripadaju najbližim suradnicima demokratske kandidatkinje', smatra Brown koji ističe kako je vrlo moguće da je šef FBI-ja prekršio Zakon o sprečavanju štetnih političkih aktivnosti.

'Comey se našao u vrlo teškom položaju. Ako dosad o rezultatima istrage nije obavijestio Kongres, čekajući da o tome izvijesti tek nakon izbora, svakako će se naći na meti kritika kako je pokušao utjecati na izbore prikrivanjem ponovnog otvaranje istrage. To bi oslabilo kredibilitet FBI-ja, a o gubitku njegova kredibiliteta da ne govorim. Pokušajte zamisliti da Clinton bude izabrana, a da tek onda započne istraga. Reakcije bi bile neslućene. Tome još možemo nadodati kako Trump u jeku kampanje obilazi zemlju i govori svojim pristašama kako su izbori namješteni. Takvo što moglo bi izazvati pravu krizu povjerenja u američki politički i pravosudni sustav', ističe Brown dodajući kako se slaže s ocjenom uglednog New York Timesa kako je Comey napravio najbolju lošu odluku s obzirom na okolnosti.

Trumpovi pristaše napadaju Clinton retorikom svoga favorita
Trumpovi pristaše napadaju Clinton retorikom svoga favorita
Usporedba s Watergateom

Brown, također, naglašava kako su ovakva istupanja FBI-ja vrlo rijetka i dodaje kako se ona mogu usporediti s aferom Watergate. Ovaj dosad najteži političkih skandal u američkoj povijesti doveo je do ostavke američkog predsjednika republikanca Richarda Nixona nakon što je otkrivena njegova umiješanost u pokušaj prikrivanja skandala.

Watergate, podsjetimo, odnosi se na prisluškivanje i provalu u sjedište nacionalnog odbora Demokratske stranke u hotelsko-stambenom kompleksu Watergate u Washingtonu tik pred izbore 1972., a uključivali su politički motivirane provale, mito, iznude, prisluškivanje telefona, urotu, opstrukciju pravde, uništavanje dokaza, porezne prijevare, nezakonitu upotrebu vladinih agencija kao što su FBI i CIA, ilegalne doprinose za kampanje i upotrebu novca poreznih obveznika u privatne svrhe.

Kuntić pak usporedbu afere Watergate s aferom elektroničke pošte smatra deplasiranom.

'Usporedbu je izrekao Trump koji je rekao kako je ova afera čak i veća od Watergatea. Budući da javnost nije upoznata s detaljima, počela je spekulirati o najgorim mogućim scenarijima i posljedicama. Watergate je izazvao ustavnu krizu, dok se u slučaju Clinton radi o značajnom propustu, ali ne i o zlouporabi tajnih službi i poduzimanju kriminalnih radnji. Amerikanci koji smatraju da je ova afera veća od Watergatea nasjeli su na Trumpovu verbalnu makinaciju iz pukog neznanja i nerazumijevanja problema', smatra Kuntić.

Clinton tik do pobjede

Što pak ova afera znači za kandidatkinju Demokratske stranke Hillary Clinton i hoće li se uspjeti oduprijeti, mišljenja naših sugovornika podijeljena su.

Kuntić je mišljenja kako u neizvjesnoj utrci za američkog predsjednika poput ove Clinton i Trumpa svaka afera može značiti otklon birača od jednog kandidata prema drugome, a naravno može značiti i biračku apstinenciju među dijelom biračkog tijela.

'Prosjek ispitivanja javnog mnijenja pokazuje da je Clinton u prednosti pred Trumpom za samo 1,7 posto, što je unutar statističke pogreške. Unatoč maloj razlici, izračuni temeljeni na glasačkim prognozama svake pojedinačne savezne države i Okruga Kolumbija pokazuju da su šanse Clinton za pobjedu 86 posto, dok ih Trump ima samo 14 posto. Čini se da će pobjeda ipak pripasti Clinton', uvjeren je Kuntić.

Brown pak podsjeća kako od samog pojavljivanja na nacionalnoj političkoj sceni Clinton, ali i njezinog supruga, bivšeg američkog predsjednika, prate maglice kontroverze počevši od Billovih navodnih i stvarnih poslova u investicijskom projektu s nekretninama, do uloge demokratske kandidatkinje u slučaju Benghazi kada je ubijen američki veleposlanik u Libiji, pa sve do ovog posljednjeg s elektroničkom poštom.


450966,450754,450747,450992   
Washingtonska korupcijska močvara


'Hoće li ili neće doći do istrage, sve ove dosadašnje slučajeve republikanci predvođeni Trumpom ističu kao školski primjer nepoštenja i političke pokvarenosti. Sama demokratska kandidatkinja pomaže Trumpu, kojeg uzgred rečeno očekuje sud dvadeset dana nakon izbora, a koji je dosad održavao sliku buntovnika i autsajdera koji nije zaglibio u washingtonskoj korupcijskoj močvari', mišljenja je Amerikanac s dugogodišnjom zagrebačkom adresom koji naglašava kako postoje dva scenarija za Hillary Clinton, a koja su podjednako loša po nju.

'Prvo i najvjerojatniji kaže kako FBI nema vremena zaključiti svoju istragu na vrijeme pa će mnoga pitanja ostati visjeti iznad kampanje demokratske kandidatkinje poput crnog oblaka. Drugi kaže kako će FBI u posljednji trenutak objaviti ponovno otvaranje istrage, a takvo što ukazuje na onu poslovicu gdje ima dima ima i vatre', zaključuje Brown.