USTANOVE GRADA ZAGREBA

HNS: 'U imenovanjima ravnatelja vlada nered'

05.04.2012 u 15:13

Bionic
Reading

Iz zagrebačkog HNS danas su poručili da smatraju da vlada nered u imenovanjima ravnatelja gradskih ustanova te su pozvali Gradsku skupštinu i Gradsku upravu na bolju suradnju

Potpredsjednici zagrebačkog HNS-a Vesna Roje i Tomislav Stojak na konferenciji za novinare izdvojili su dva primjera imenovanja ravnatelja, i to ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb i Dječjeg vrtića Budućnost s prošle skupštinske sjednice gdje se pokazalo da se ni u jednom od ta dva slučaja nije poštovalo mišljenje upravnih vijeća tih ustanova, odnosno prijedlozi njihovih kandidata, pa su imenovani v. d. ravnatelji.

'Koja je onda uloga upravnih vijeća kad se ne uvažava njihovo mišljenje ni provedeni natječaj?' upitala je Roje, a Stojak je ocijenio da se čini da proceduru izbora ravnatelja svatko shvaća na svoj način.

Tako se, dodao je, dogodilo da je za Koncertnu direkciju Zagreb imenovan v. d. ravnatelja umjesto ravnatelj, unatoč zakonski provedenom natječaju i prijedlogu upravnog vijeća KDZ-a što ga je podržao i nadležni skupštinski Odbor za kulturu jer je, navodi Stojak, skupštinski Odbor za izbor i imenovanja zadužio Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport da ponovno provede raspravu o radu KDZ-a.

Roje je podsjetila da je kod nedavnog imenovanja 14 ravnatelja dječjih vrtića skupštinski Odbor za obrazovanje i šport upozoravao da nije dobar način da mnogi shvaćaju dužnost ravnatelja ili ravnateljice kao trajno zanimanje jer se pokazalo da se na natječaje javljaju stalno isti kandidati, među kojima i oni koji su ravnatelji i po 30 godina. U slučaju DV Budućnost, upravno vijeće tog vrtića odlučilo se za kandidatkinju koja dosad nije bila ravnateljica, ali je u vrtiću provela 20 godina, no, kako tvrdi Roje, to nije potvrđeno 'bez pravog obrazloženja', pa je imenovana dosadašnja ravnateljica kao v. d. do novog izbora.

Potpredsjednici zagrebačkog HNS-a, stranke koja je u oporbi u Gradskoj skupštini Zagreba, upozorili su i na nesklad zakonskih odredbi koje reguliraju položaj gradonačelnika u odnosu na gradsko predstavničko tijelo te su pozvali na raspravu o izmjeni tih zakona kako bi se, ocjenjuju, 'mogle izbjeći postojeće nejasnoće i problemi u odnosu koji danas ne funkcionira'.