drama među vladajućima

HNS opet prijeti izlaskom iz koalicije; HDZ poručuje: Ne pristajemo na ultimatume

09.10.2019 u 16:15

Bionic
Reading

Nakon propalog mirenja Vlade i sindikata prosvjete, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poručila da nije zadovoljna rezultatom. Poteze je povukao i HNS, ali je brzo stigao odgovor iz glavne vladajuće stranke

HNS je, doznaje tportal, sazvao hitan sastanak užeg vodstva u 18 sati, a zbog tog sastanka nisu se pojavili ni na koalicijskom sastanku koji je zakazan za 18:30.

'Od reforme datuma važnije su nam veće plaće učitelja', poručili su za tportal iz HNS-a.

Povećanje koeficijenata i plaća učiteljima politički je prioritet HNS-a, koji je u Vladu ušao zbog političke stabilnosti koja je tada društvu bila potrebna i ono što je najvažnije obrazovne reforme, izjavio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u stanci sastanka stranačkog vodstva.

'Vodstvo stranke danas je, na temelju prethodno donesenih odluka na predsjedništvu stranke i središnjem odboru zaključilo da ako ne bude predviđen rast koeficijenata u proračunu za 2020. od 4,3 posto HNS neće glasati za taj proračun a samim time nemamo mi više što raditi u Vladi', kazao je predsjednik HNS.

To, naglasio je, nije pitanje ucjene, već je to pitanje političke odluke da je reforma obrazovanja fokus interesa HNS-a, roditelja, učenika i nastavnika.

HNS neće sebi dozvoliti da sjedi u Vladi i glasa protiv prijedloga premijera ili protiv proračuna već će se "lijepo razići" jer više ne vode istu politiku, rekao je Vrdoljak.

HDZ: Ne pristajemo na ultimatume

U HDZ-u za tportal kažu da ne pristaju na nikakve ultimatume i nadaju se da će u HNS-u biti razuma.

Poručuju da je učiteljima ponuđeno više nego na prvom sastanku, odnosno povećanje od 4 posto, no da se mora paziti i na održivost proračuna. 'Imamo svoje limite. U zadnje tri godine proračun za obrazovanje povećan je za oko 3 milijarde kuna, i to većinom za plaće koje su rasle 11 posto', poručuju iz HDZ-a.

Naime, jedna od tema koalicijskog sastanka trebale su biti izmjene Zakona o blagdanima, kojima bi se Dan državnosti vratio na 30. svibnja, a obljetnice pada Vukovara 18. studenog postala bi neradni dan i Dan žrtava domovinskog rata.

Podsjetimo, govoreći o neuspjelom procesu mirenja, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ranije je kazala kako je očekivala pozitivan rezultat.

'Ako proces mirenja završi štrajkom, naravno da sam ljuta i ne mogu reći da sam zadovoljna tim rezultatom. Nastavit ću se boriti', kazala je Divjak.

Štrajk u školama počinje već sutra, a ministar rada Josip Aladrović kazao je da štrajk ni za jednu Vladu nije ugodan.

'Postupak mirenja sa sindikatima je upravo završen, sindikati su došli sa svojim zahtjevima koji su bili istovjetni prethodnima, a mi kao Vlada RH smo iznijeli određenu ponudu, kojom bi korigirali te plaće za 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja, uz ukupan kumulativan trošak od 320 milijuna kuna i to je bio maksimum koji smo mogli postići. Sindikati to nisu prihvatili, rekao je Aladrović.