slučaj udžbenici

HNS odgovorio Bandiću: Njegove prijetnje Vladi su prazna puška!

23.11.2018 u 14:42

Bionic
Reading

Zbog udžbenika zagrebački gradonačelnik Milan Bandić žestoko se obrušio na ministricu obrazovanja Blaženku divjak. Vrlo brzo mu je stigao odgovor HNS-a

Bandić je na današnjoj press konferenciji između ostalog rekao da Divjak eksperimentira s djecom. Odgovorio mu je predsjednik HNS-ovog kluba zastupnika Milorad Batinić.

'Nisam čuo za tu izjavu, međutim grozno zvuči pogotovo kad je govori jedan gradonačelnik. Što se tiče odnosa gospodina Bandića i ministrice Divjak, Bandić je smanjio proračun za obrazovanje za 50 milijuna kuna, a ministrica i vlada su digli za pola milijarde kuna. Što se tiče bandićeve retorike, teško mi je komentirati no mogu reći neka svatko radi svoj posao. HNS-ove općine, gradovi i županije davno su riješili problem udžbenika. Drugo, u općinama i gradovima gdje upravljaju HNS-ovi gradonačelnici, otpad je riješen, a vidimo gdje je Zagreb. Neka se gospodin Bandić bavi sa Zagrebom, a obrazovanje neka ostavi ministrici Divjak', kazao je Batinić.

Upitan je li pitanje udžbenika Bandićeva prijetnja vladi, Batinić je poručio: 'Postoji jedna stara uzrečica - prazna puška. To je prazna puška što se tiče prijetnje vladi'.

Prokomentirao je i trazvice između koalicijskih partnera oko Zakona o udomiteljstvu. Naime, taj je zakon maknut s dnevnog reda saborskog odbora zbog HNS-ovih zamjerki oko životnih partnera.

'Mi kao liberalna stranka zalažemo se za jednakopravnost svih građana pred zakonima. Ono što je svakako naše razmišljanje je da bi u ovom drugom čitanju trebalo korigirati i dopuniti, poboljšati zakon, pogotovo kad se govori o mogućim udomiteljima. Naša intencija je i da se zakon uskladi s Ustavom i sa drugim propisima, i da se životni partneri stave kao mogući udomitelji', pojasnio je Batinić.

Međutim, nema naznake da bi ih iz resornog ministarstva mogli poslušati. Premijer Andrej Plenković kazao je jasno da je Vlada zakon uputila u drugo čitanje i da će ga Sabor usvojiti. Resorna ministrica Nada Mruganić poručila je pak kako su na vladi za zakon glasali i HNS-ovi ministri. Međutim, postavlja se pitanje zašto je HNS to podržao na vladi, dok sada imaju zamjerke.

'Na vladi je zakon podržan jer nudi niz poboljšanja i u tehničkom smislu, operacionalizaciji udomiteljstva i omogućuje da udomiteljstvo bude i zanimanje. Konačni cilj je negdje 1000 djece koji čekaju udomiteljske obitelji. Cilj je da se ubrza sustav i da se napravi deinstitucionalizacija djece kojima je potrebno udomiteljstvo. To nije bio razlog da se zakon ne podrži i zato postoji saborska procedura da se zakon poboljša', pojasnio je Batinić.

Zakon je, dodao je, skinut s dnevnog reda odbora kako bi se koalicijski partneri mogli dogovoriti. no što ako neće biti dogovora? 'Mi imamo pripremljen amandman, pa ćemo ga dati na glasanje i onda ćemo vidjeti', rekao je Batinić.