definicija obitelji

Zakon o udomiteljstvu povučen zbog nesuglasica koalicijskih partnera o definiciji obitelji

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 23.11.2018 09:43
  • Objavljeno 23.11.2018 u 09:21
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Novi Zakon o udomiteljstvu skinut je s dnevnog reda saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, a upitno je hoće li se o njemu raspravljati na plenarnoj sjednici sljedeći četvrtak, piše Jutarnji list u broju od petka, navodeći da je zakonski prijedlog povučen zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji o definiciji obitelji

Razlog je, navode, oštro protivljenje HNS-a predloženom rješenju prema kojem životni partneri u definiciji udomiteljske obitelji nisu izrijekom navedeni kao zajednica koja ispunjava uvjete da bi udomila dijete.

Partnerima u vladajućoj koaliciji najavili smo da HNS-u takvo rješenje nije prihvatljivo jer bi se njime derogirao cijeli Zakon o životnom partnerstvu, kao i pojedine Ustavne odredbe.

'To je naš čvrsti stav i od njega ne odustajemo. Dogovorili smo da ćemo s partnerima nastaviti konzultacije u utorak te će, ovisno o ishodu razgovora, biti odlučeno hoće li prijedlog zakona u četvrtak biti raspravljen na plenarnoj sjednici', kazao je za Jutarnji šef Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić.

Dodao je i da bi ovakav prijedlog zakona bila izravna diskriminacija životnih partnera. Apsurdnim smatraju zakonske odredbe da udomitelj može biti samac, ali ne i 'legalno priznata obiteljska zajednica'.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u rujnu je izjavila da će se novim Zakonom o udomiteljstvu omogućiti značajan financijski iskorak za udomitelje, istaknuvši kako žele proširiti mrežu udomitelja diljem zemlje jer sada ima sredina koje su tradicionalno pokrivene udomiteljskim obiteljima, dok ih u nekim područjima uopće nema.

Vlada je konačni prijedlog zakona u saborsku proceduru uputila krajem listopada, navodeći da se njime osigurava mogućnost obavljanja standardnog udomiteljstva kao zanimanja nezaposlenim udomiteljima te osigurava specijalizirano udomiteljstvo za djecu kao zanimanje u svrhu zbrinjavanja djece s najtežim teškoćama i potrebom za najvećim stupnjem podrške korisnika ove usluge, uz odgovarajuću naknadu za rad udomitelja.

Udruga Dugine obitelji u utorak je pozvala saborske zastupnike da u konačnom prijedlogu Zakona o udomiteljstvu uključe istospolne životne partnere u definiciju udomiteljske obitelji i time pokažu da Hrvatska stoji uz bok zemljama poput Njemačke i većinski katoličke Španjolske ili Irske, koje jednako tretiraju svoje građane, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji i štite sve obitelji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!