OBJAVITE PONUDE I UGOVOR!

HND traži istinu o prodaji Slobodne Paviću

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.07.2009 15:08
  • Objavljeno 10.07.2009 u 14:12
sanader bebić ninoslav pavić slobodna dalmacija

sanader bebić ninoslav pavić slobodna dalmacija

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nikola Vilic

Hrvatsko novinarsko društvo zahtijeva od Vlade da objavi obvezujuće ponude i ugovora o prodaji Slobodne Dalmacije tvrtki Europapress holding

Naime, od prodaje Slobodne Dalmacije EPH-u, medijskog mogula Ninoslava Pavića, prošle su gotovo četiri godine, a dokumenti na osnovu kojih je ona provedena nikada nisu javno predočeni, upozorava HND te ističe da je vlast takvim svojim ponašanjem dokazala svoj podcjenjivački odnos prema građanima.

Slobodna Dalmacija je u trenutku prodaje bila u većinskom državnom vlasništvu, pa ne postoje racionalni argumenti za tajnovitost procesa, niti se ona može obrazložiti poslovnom tajnom. HND stoga drži da je Vlada dužna osigurati potpunu transparentnost upravo kod prodaje državne imovine.

Hrvatsko novinarsko društvo podsjeća da je slučaj Slobodne Dalmacije posebno osjetljiv zbog pljačkaške privatizacije koju su njezini zaposlenici prošli početkom devedesetih, ali i zbog njegovog velikog utjecaja na današnju medijsku sliku Hrvatske.

Vlada je, naime, dužna konstantno i cjelovito provjeravati ispunjenje obveza prihvaćenih u EPH-ovoj ponudi za kupnju Slobodne Dalmacije. Ovdje se u prvom redu misli na financijsko konsolidiranje, obećana ulaganja u tvrtku te zadržavanje jednakog broja zaposlenih na rok od najmanje pet godina, istaknulo je Hrvatsko novinarsko društvo. 

Na nepravilnosti u prodaji Slobodne Dalmacije EPH-u već godinama upozoravaju sindikat i mali dioničari. Oni tvrde da novi vlasnik Slobodne Dalmacije nije ispunio svoje privatizacijske obveze. Sindikat smatra da je Slobodna Dalmacija oštećena kupnjom udjela u Adiatica netu. Također, sporno je i otpuštanje djelatnika unatoč ugovornoj obvezi o zadržavanju zaposlenih. Novi vlasnik nije uspio ni u konsolidaciji financijskog poslovanja jer tvrtka i dalje posluje s gubitkom. Mali dioničari osporavaju dokapitalizaciju Slobodne Dalmacije kroz zamjenu potraživanja za udio u društvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!