TRAŽE ISPRIKU

HND: Nitko nije tako uvrijedio novinare kao Varga

10.11.2014 u 15:24

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je izjavu ministra zdravlja Siniše Varge koji je implicirao kako su novinari koji potpisuju tekstove u kojima kritiziraju njegove poteze na platnim listama zdravstvene industrije

'U razgovoru za televiziju N1 koji je novinar i urednik emisije 'Novi dan' Tihomir Ladišić jučer vodio s ministrom zdravlja Sinišom Vargom, ministar je izgovorio optužbe na račun novinara koji kritički prate njegov rad kakve se ne pamte od jednog predstavnika izvršne vlasti u Hrvatskoj. Upitan da komentira novinarske članke i priloge o svojem sukobu interesa, ministar je kazao 'priča se i kaže se da je to usko povezano s javno nabavnim postupcima i da ima dovoljno indicija da se kaže da je jedan krug novinara rentno motiviran od strane industrije', kažu iz HND-a u priopćenju koje potpisuje Zdenko Duka.


'Hrvatsko novinarsko društvo oštro osuđuje ovakav oblik pritiska ministra na novinarsku profesiju i apsolutno nedopustiv način difamacije kolega koji kritički izvještavaju o njegovom radu i mogućem sukobu interesa. Umjesto da razložno odgovori na kritike novinara i javnosti, jer se od ministra pa i svake javne osobe to očekuje, on se brani neargumentirano napadajući. Smatramo da bi se ministar Varga trebao javno ispričati zbog tvrdnje da su novinari koji kritički pišu o ministru potkupljeni', zaključuju.

Podsjetimo, Varga je u intervjuu za N1 televiziju rekao: 'Radi se o malom krugu novinara koji su rentno motivirani od strane industrije koja koristi svoje mogućnosti koje ima, a to je u Hrvatskoj uobičajeno. Ima indicija da su se ti članci pojavili tek nakon što se počelo dirati u javnu nabavu, i prvenstveno se radi o neistinama. Prvenstveno se radi o neistinama, zna se vrlo dobro i govori se u kuloarima da se radi o rentno motiviranim novinarima u sprezi s crnom stranom javne nabave u Hrvatskoj.'

Ova je izjava stigla nakon teksta da je primao honorare od Kliničke bolnice Dubrava iako je u isto vrijeme bio ravnatelj HZZO-a. Gotovo dvije godine nakon što je postao ravnatelj HZZO-a Varga je svakog mjeseca primao honorar od Kliničke bolnice Dubrava u visini od dvije do pet i pol tisuća kuna. Njegov glasnogovornik u tome ne vidi ništa sporno, a novac je, kaže, dobivao za edukaciju kolege koji je Varginim odlaskom iz bolnice u Dubravi trebao preuzeti njegovu specijalizaciju.