'LINČ DUKINIH EGZEKUTORA'

Hlo tuži Kuljiša zbog 'udbaškog' blaćenja

05.11.2009 u 20:31

Bionic
Reading

Urednica Informativnog programa HTV-a Hloverke Novak-Srzić reagirala je danas na prekjučerašnju izjavu novinara Denisa Kuljiša, istaknuvši kako je 'teška laž' Kuljiševa tvrdnja da je ona počasna bojnica Hrvatske vojske, te da je riječ o kleveti

ZAGREB - Urednica Novak-Srzić u priopćenju je naglasila kako je Denis Kuljiš iznio teške uvrede i klevete na njen račun na tribini održanoj prije dva dana, 3. studenoga, u Hrvatskom novinarskom društvu, te da je zgrožena nekolegijalnim i nehumanim medijskim napadom na nju.

'Dukini egzekutori'

'U svojoj dugogodišnjoj novinarskoj praksi doživjela sam svašta, alinisam se nadala da će predsjednik strukovne organizacije HND-a čije samskupštine član, organizirati moj javni linč. Tim više što je Zdenko Duka kao egzekutore doveo osobe koje nisu članovi HND-a, ili su iz društva izbačeni', ističe Novak-Srzić.

Navodi i da je javnosti poznato da je Kuljišpravomoćno osuđen zbog krivotvorenja dokumenata te da je u više navratasudski kažnjavan zbog klevetanja. 'Predsjednik HND-a Zdenko Duka je upotpunosti prihvatio iznesene laži te ih, prema medijskim izvještajima,uklopio u zaključke održane tribine. Duka je time dokazao kako mu jeosobni interes iznad načela i pravila struke, te ovim putem odnadležnih tijela HND-a zahtijevam pokretanje postupka utvrđivanjanjegove odgovornosti', stoji u reagiranju Hloverke Novak-Srzić.

Na spomenutoj je tribini, kako je prenijela Hina, Kuljiš ustvrdio kako je 'neprihvatljivo da osoba koja je djelovala ili koja još djeluje u kontraobavještajnoj službi s počasnim činom bojnice, obnaša funkciju na javnoj televiziji.'

'Ovim putem izjavljujem da nikad nisam bila pripadnik niti jedne kontraobavještajne ili obavještajne službe te da su upravo te njihove metode, primijenjene na tribini HND-a, obavještajno i UDBAŠKI smišljene da me napadnu i oblate. Teška je laž tvrdnja Denisa Kuljiša da sam počasna bojnica HV-a, o čemu vam u prilogu dostavljam očitovanje Ministarstva obrane', navodi u priopćenju urednica Informativnog programa HTV-a.

Također podsjeća kako je istina da je 1995. g. odlikovana Redom Danice Hrvatske u većoj skupini novinara i kulturnih djelatnika, u kojoj su među ostalim, odlikovani i Mirko Galić,Jadranka Kosor, Maja Sever, Silvana Menđušić, Neda Ritz i mnogi drugi'.

Urednica Novak-Srzić najavila je kako će 'zaštitu od kleveta Denisa Kuljiša potražiti pred sudom', no, kako je dodala, najviše ju je pogodilo što su 'u tom klevetanju aktivno sudjelovali njeni kolege iz Hrvatskog novinarskog društva'.

U priopćenju iz Ministarstva obrane RH, koje je Novak-Srzić uputila javnosti, navodi se kako je "uvidom u IS-PU i arhiv Personalne službe MORH-a utvrđeno da je Ured pomoćnika ministra obrane za sigurnost aktom od 12. svibnja 1997. g. dostavio prijedlog za dodjelu čina OSRH - počasni bojnik za Hloverku Srzić-Novak.

Prijedlog Odluke o dodjeli počasnog čina OSRH od 14. svibnja 1997. g., kojim se predlaže dodjela počasnog čina bojnika Hloverki Srzić-Novak, proslijeđen je aktom Personalne uprave MORH-a, od 21. svibnja 1997. g., Vojnom kabinetu Ureda Predsjednika na nadležno postupanje".

"Vojni kabinet Ureda Predsjednika HR Personalnoj upravi MORH-a nije dostavio Odluku o dodjeli počasnog čina bojnika Hloverki Novak-Srzić, a ni povratnu informaciju da li joj je dodijeljen (ili nije dodijeljen) predloženi čin.

Po evidenciji Personalne službe MORH-a Hloverka Novak-Srzić nema čin Oružanih snaga RH", navode iz Ministarstva obrane RH.