teksas

Hladni val zahvatio SAD; uvedene restrikcije električnom energijom

16.02.2021 u 06:57

Bionic
Reading

Val hladnoga vremena koji je zahvatio Sjedinjene Države pogodio je energetski sektor Teksasa, najvećeg američkog središta proizvodnje sirove nafte, gdje su u ponedjeljak naftne bušotine i rafinerije obustavile rad, prisilivši distributere na restrikcije u isporukama. Zbog neuobičajeno hladnog vremena, tvrtke za opskrbu električnom energijom morale su uvesti restrikcije u opskrbi, ostavivši gotovo tri milijuna privatnih i poslovnih korisnika bez struje

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je izvanredno stanje i omogućio saveznu pomoć toj saveznoj državi, najvećem proizvođaču sirove nafte u SAD-u s proizvodnjom od oko 4,6 milijuna barela nafte dnevno, domu nekih od najvećih američkih rafinerija za proizvodnju benzina i diesela.

U Midlandu, središtu naftne industrije Teksasa, zbog rekordnih količina snijega i rekordno niskih temperatura u 32 godine, zatvoreni su uredi i tvrtke.

Motiva Enterprises objavio je da zatvara svoju rafineriju u Port Arthuru, najveću u SAD-u. Valero Energy Corp i Total SE učinili su to isto, kao i Exxon Mobil, dok je Citgo Petroleum Corp priopćio da zatvara dio svoje proizvodnje u gradu Corpus Christi. Val hladnoće prisilio je i druge proizvođače na ograničenja, te je došlo do kašnjenja s distribucijom diljem zemlje.

Očekuje se da će temperature u četvrtak porasti iznad nule.