nisu oduševljeni

Hladan tuš iz HNS-a: Tuđmanovo odlikovanje čisti je populizam, neka se onda uvede Velered Kolinde Grabar Kitarović!

14.05.2019 u 14:10

Bionic
Reading

Inicijativa predsjednice Kolinde Grabar Kitarović vrlo je dobra ideja, poručio je premijer Andrej Plenković, komentirajući inicijativu da se uvede novo odlikovanje - Velered Franje Tuđmana. No ako se pita koalicijske partnere, nisu svi oduševljeni tom idejom

Kako bi se u stvarnost provela inicijativa predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te da Hrvatska dobije još jedno odlikovanje, Sabor će prethodno trebati izmijeniti Zakon o odlikovanjima i priznanjima RH.

HDZ je, naslućuje izjava premijera Andreja Plenkovića, spreman podržati tu inicijativu, no pitanje je kako po tom pitanju dišu koalicijski partneri i drugi članovi vladajuće većine.

Tportal je nazvao nekolicinu njih kako bi vidio kakav je njihov stav, no oporba u vladajućim redovima pojavila se već na prvom koraku.

HNS, kao jedan od glavnih koalicijskih partnera, inicijativi predsjednice odmah je rekao 'ne'.

'U HNS-u smatramo da su postojeća odlikovanja sasvim dovoljna, da je prijedlog predsjednice RH čisti populizam i HNS se protivi toj inicijativi. No da pridonesemo širokoj raspravi na tu temu, predlažemo da se uvede Velered Kolinde Grabar Kitarović, što je zapravo vjerojatno konačni populistički cilj aktualne predsjednice', poručili su za tportal iz te stranke.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Pitanje o novom odlikovanju postavili smo i potpredsjedniku Sabora i zastupniku talijanske nacionalne manjine Furiju Radinu.

'Nisam specijalist za odlikovanja, nemam nijedno odlikovanje. Jedno više ili manje ne pravi nikakvu razliku', kazao je Radin za tportal.

Na sličnom tragu bila je i nezavisna zastupnica iz Bandićeva kluba Milanka Opačić, dodavši kako bi više voljela da smo je pitali o nečemu što će pomoći građanima. 'Odlikovanje više ne radi neku razliku', poručila je kratko.

Upit smo poslali i drugim koalicijskim partnerima, no do objave ovog teksta nismo dobili odgovore.