NEGATIVNE KRITIKE

Hitler u spotu protiv AIDS-a

07.09.2009 u 12:20

Bionic
Reading

Adolf Hitler pojavljuje se u novom reklamnom spotu za borbu protiv AIDS-a koji organizacije za borbu protiv te bolesti kritiziraju zbog, kako navode, poistovjećivanja oboljelih sa zločincem

U spotu koji traje 30 sekundi i koji se može pronaći na internetu, par vodi ljubav u mračnoj sobi, a lice muškarca se ne vidi. U posljednjem segmentu spota vide se crte lica Adolfa Hitlera, a potom i slogan kampanje 'Aids je masovni ubojica. Zaštitite se'.

Reklamna agencija Das Comitee snimila je slične reklame u kojima se pojavljuju Sadam Husein i Staljin.

'Pitali smo se koji lik bismo mogli da dati virusu, a to nije moglo biti lijepo lice', rekao je kreativni direktor agencije Dirk Silz.

Njemačka agencija navodi da je reklama snimljena kako bi se 'ljudi protresli' pred Svjetski dan borbe protiv AIDS-a 1. prosinca.

Reklama će biti prikazana sljedeći tjedan na njemačkoj televiziji. Ipak, udruge za borbu protiv AIDS-a ocijenile su kako bi reklama mogla dovesti do toga se oboljele, a ne samu bolest, poveže s Hitlerom.

'Svaki četvrti oboljeli u Velikoj Britaniji ne zna da je bolestan, pa sve što bi ih moglo obeshrabriti nije od pomoći', rekla je BBC Vicky Sheard iz organizacije Terrence Higgins Trust.

'Opasna stvar kod reklame je to što u njoj nema prateće poruke kojom bi se ljude potaknulo da misle na sigurnost i koriste kondome', objasnila je.