REPRINT NACISTIČKIH IZDANJA

Hitler ponovno prodaje novine

14.01.2009 u 11:09

Bionic
Reading

Tisak iz Hitlerovog vremena ponovno se prodaje na njemačkim kioscima. Po cijeni od svega 3,90 eura, kupci širom Njemačke mogu nabaviti reprinte izdanja dnevnih novina i magazina iz edicije 'Tisak – svjedok vremena od 1933. do 1945.' koju je pokrenula britanska izdavačka kuća Albertas

U prvom kompletu nalaze se tri reprinta izdanja od kojih najveću pažnju privlači prva strana nacističkog dnevnika Angriff (Napad) od 30. siječnja 1933, na kojoj dominira naslov 'Hitler rajhskancelar', prenosi beogradska Politika.

Spomenuti list pokrenuo je 1926. godine veliki majstor nacističke propagande Josef Goebbels, sa skromnom tiražom od svega dvije tisuće primjeraka. Krajem Drugog svjetskog rata, 1944. Angrif se tiskao u tiraži koji je premašivala 300.000 primjeraka.

Osim ovih novina, u trodijelnom kompletu su i izdanja konzervativnog dnevnika Deutsche Allgemeine Zeitung i komunističkog glasila Kaempfer (Borac) – oba s datumom 31. siječnja 1933.

Prema objašnjenju izdavača Petera McGeea – sličan serijal već je pokrenuo u Austriji – predviđeno je da se u ediciji pojavi 150 reprint izdanja novina i časopisa iz vremena nacističke vladavine u Njemačkoj. Prvi broj tiskan je u 300.000 primjeraka, a izvještaji o prodaji govore o velikom zanimanju kupaca.

'Ponudili smo publikaciju koja bi trebalo biti platforma za ozbiljne rasprave u Njemačkoj', izjavio je povodom pojavljivanja prvog broja izdavač Peter McGee: 'Ona je namijenjena ljudima koji nikada nisu čitali povijesne knjige, ali imaju pravo stvoriti svoj sud o povijesnim činjenicama.'

Izdavač edicije Tisak – svjedok vremena dobio je specijalnu dozvolu njemačkih vlasti za objavljivanje reprint izdanja novina iz vremena nacističke vladavine. Takva dozvola bila je nužna jer je u Njemačkoj zabranjeno korištenje i publiciranje nacističkih simbola kao što je, na primjer, kukasti križ

Izbor novina i magazina za ediciju obavljen je vrlo pažljivo. Na ovom poslu bilo je angažirano desetak vodećih njemačkih povjesničara i stručnjaka za antisemitizam koji su se potrudili da čitatelji ponude najuvjerljivije primjere monstruozne nacističke propagande. Osim toga, svaki broj edicije ima i bogatu prateću literaturu s analizama, objašnjenjima i komentarima događaja koje je, na svoj način, obrađivala Goebbelsova propagandna mašinerija.