BIG IN JAPAN

Hinamatsuri - festival lutaka

09.03.2011 u 09:55

Bionic
Reading

Japanci su prošli tjedan proslavili Hinamatsuri, prvi od dva dječja festivala koji se tradicionalno održavaju već više od tisuću godina. Hinamatsuri (festival lutaka) posvećen je djevojčicama, dok će dječaci na svoj, pomalo uobičajenog imena, kodomo no hi (dječji dan), pričekati do svibnja

Kao što je slučaj s mnogim običajima koje su Japanci preuzeli s budizmom, Hinamatsuri svoje porijeklo vuče iz stare Kine gdje je pupanje breskvinog cvijeta u rano proljeće metaforički nagovještavalo put sazrijevanja djevojčica u djevojke i žene. Možda je neobično ali i dječaci svoj dan imaju u znaku cvijeća, točnije irisa koji podsjećaju na drške mačeva što također simbolički označava što se od dječaka očekuje odrastanjem.

Imati djevojčicu u tradicionalnoj japanskoj obitelji je čast ali i obaveza; svakog trećeg ožujka u posebno određenoj sobi izlažu se ceremonijalne lutke hina ningyo na stepenasta postolja presvučena finim crvenim platnom. Mnoge obitelji generacijama nasljeđuju ove lutke a kad su djevojke spremne za udaju, lutke su također sastavni dio miraza. Roditelji svojoj novorođenoj djevojčici mogu kupiti i potpuno nove lutke, a cijene znaju varirati ovisno o kvaliteti i detaljima, prvenstveno same odjeće. Ni rođaci ni znanci obitelji nisu bez dužnosti kad se kupuju ove lutke - na njima je briga za nabavu minijaturnih artikala koji također služe u igri lutkama.

Same lutke predstavljaju japanski društveni mikrokozmos koji je hijerarhijski postavljen na stepenastim postoljima. Na samom vrhu, na najvišoj stepenici nalaze se car i carica sa svojim carskim atributima, žezlom kod muškog vladara i lepezom kod njegove supruge. Lutke cara i carice su veće od ostalih a njihova odjeća je replika raskošnih dvorskih kostima japanske povijesti. Na drugoj stepenici nalaze se tri lutke carskih dvorjanki zaduženih za opskrbu carskog para japanskim alkoholnim pićem sake. Prema starom vjerovanju sake je tu kao duhovni savjetnik jer su ljudi pod ne-pretjeranom količinom alkohola duhovno uzvišeni. Stepenicu niže zauzima pet muških lutaka dvorskih glazbenika; trojica za tri vrste bubnjeva, flautist i pjevač. Na četvrtoj stepenici su napokon pravi carski savjetnici i to dvojica. Između njih je postavljen minijaturni stol s posluženom hranom u vidu tradicionalnih slatkiša koji predstavljaju želju za obiljem hrane lutkama na višim stepenicama. Peta stepenica nije obavezno i posljednja; uz mnoštvo dekora i minijatura iz svakodnevnog života na njoj se nalaze i tri pijanca-savjetnika; jedan rasplakani, drugi nasmijani a treći razljućen, što upućuje da i Japanci imaju uzrečicu sličnu našoj 'što pijan govori, trijezan misli'.

Hinamatsuri se obilježava kako bi japanske djevojčice u blagostanju i sreći provele svoje djetinjstvo a u zrelu dob ušle lijepe, dobre i pametne na sreću svojih budućih muževa. Samo igranje hina ningyo lutkama obavlja se jedino tokom priprema za festival i na sam praznični dan. Po starom japanskom vjerovanju predugo izlaganje lutaka obavezno priziva zle duhove u njih koji mogu napakostiti djevojčicama kasnim brakom i sličnim nedaćama, stoga lutke nakon praznika valja brižno pospremiti do slijedeće godine.