GOSPODARSTVO, EU I NATO

Hillary Clinton stiže u Hrvatsku

25.10.2012 u 09:48

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton boravit idućeg tjedna u posjetu Alžiru i zemljama jugoistočne Europe, a na kraju te turneje posjetit će i Hrvatsku, najavio je u srijedu State Department

'Državna tajnica Hillary Clinton posjetiti će Alžir, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku od 29. listopada do 2. studenoga', navodi se u priopćenju američkog Državnog tajništva.

U Zagrebu će državna tajnica Clinton s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o 'ulozi Hrvatske kao saveznika u NATO-u, njezinom predstojećem ulasku u Europsku uniju 2013. i o hrvatskoj gospodarskoj situaciji', ističe State Department.

Clinton će u Alžiru razgovarati o krizi u susjednom Maliju, a BiH, Srbiju i Kosovo će posjetiti zajedno s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton radi promicanja euroatlantskih integracija, najavila je američka diplomacija.

Državna tajnica Clinton, koja je te tri zemlje posjetila u listopadu 2010., ponovno će 'pokazati trajni interes, angažman i potporu SAD-a europskoj i euro-atlantskoj budućnosti zemalja na Balkanu', ističe State Department.

U Sarajevu će Clinton i Ashton inzistirati na 'nepromjenjivu angažmanu međunarodne zajednice oko sporazuma iz Daytona', dogovorenih 1995. pod pokroviteljstvom Washingtona. Također će istaknuti 'hitnu potrebu da stranački čelnici služe interesima naroda BiH i provedu nužne reforme'.

U Beogradu i Prištini, dvije šefice diplomacije ponovit će odlučnost SAD-a i EU da Srbija i Kosovo nastave 'dijalog' na temelju ranijih sporazuma i 'ohrabriti ih na putu napretka prema članstvu u EU'.

U Tirani će Clinton izraziti solidarnost s NATO saveznicom Albanijom te pridonijeti obilježavanju 100. obljetnice neovisnosti Albanije i obratiti se albanskom parlamentu.

Clinton će na prvoj etapi turneje, 30. listopada u Alžiru, s predsjednikom Abdelazizom Buteflikom razgovarati o 'pitanjima od bilateralnog i regionalnog interesa'.

Alžir dijeli dugu granicu s Malijem čiji je sjever u rukama naoružanih islamista, među kojima i pripadnika Al Kaide. Alžir se zalaže za sporazumno rješenje izlaska iz krize ali ne isključuje vojnu intervenciju, pod uvjetom da bude isključivo afrička, navodi AFP.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je 12. listopada rezoluciju kojom se priprema razmještaj međunarodnih snaga od približno 3.000 pripadnika u Maliju, a Gospodarskoj zajednici zemalja zapadne Afrike dano je 45 dana da iznese svoje planove. SAD i Francuska spremne su pružiti logističku podršku toj operaciji.