POLITIČKA KOMBINATORIKA

Hillary Clinton opet kreće na Bijelu kuću?

19.10.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Najava Hillary Clinton da će se krajem iduće godine, po isteku mandata američkog predsjednika Baracka Obame, povući s funkcije državne tajnice, dala je vjetar u krila analitičarima koji su uvjereni da će se ta planetarno poznata političarka kandidirati na predsjedničkim izborima

Već devetu godinu zaredom Hillary Clinton predvodi listu najcjenjenijih žena po izboru američkih građana - druga je, usput budi rečeno, bivša guvernerica Aljaske Sarah Palin - a takav politički kapital ne bi s lakoćom odbacile ni daleko manje ambiciozne političarke nego što je to aktualna američka državna tajnica.

Odluka Hillary Clinton da se povuče iz politike i 'posveti privatnom životu' tumači se kao opomena Baracku Obami, čija popularnost kontinuirano pada i kojega napuštaju bliski suradnici, da posveti više dužne pažnje bivšoj stranačkoj protukandidatkinji. Prema tim spekulacijama, nekadašnja demokratska senatorica nikada se nije oporavila od poraza na stranačkim izborima za predsjedničku nominaciju 2008, koju je osvojio tada malo poznati tamnoputi senator iz Illinoisa.

Funkcija državne tajnice u Obaminoj administraciji nije utažila njezin apetit, pa se nagađa da sada pokušava izboriti poziciju potpredsjedničke kandidatkinje na izborima 2012, koja je trenutno rezervirana za aktualnog Obamina potpredsjednika Joea Bidena. Prema toj verziji, ona i Biden zamijenili bi uloge u idućoj demokratskoj administraciji, što bi mogao biti njezin prvi korak u pokušaju osvajanja predsjedništva 2016. godine.

Patroniziranje Obame

U tom smjeru ide i diplomatska izjava, kojom je popratila najavu odlaska, da je Obama 'odradio odličan posao u najtežim okolnostima'. 'Treba nam vodstvo koje je spremno donijeti teške odluke i mislim da je predsjednik to učinio', rekla je Hillary Clinton u razgovoru za NBC.

Patronizirajući odnos prema Obami pokazala je pak tvrdnjom da predsjedniku često dijeli političke savjete, 'ali to drži sebe'. Neuvjerljivi nastup Hillary Clinton pred milijunskim gledateljstvom američke TV mreže obilježen je, međutim, njezinim poricanjem da planira još jednu predsjedničku kandidaturu.

'Dala sam vlastiti doprinos. Zahvalna sam što sam imala priliku služiti, ali sad je vrijeme da uskoče drugi', izjavila je Hillary Clinton. Uz šarenilo njezina budućeg profesionalnog života - posvetit će se, rekla je, pisanju, predavanjima i radu sa ženskim organizacijama širom svijeta - gledatelje je zbunila i porukom da trebaju 'čekati i vidjeti' kojem će se poslu posvetiti u budućnosti.

Povlačenje pred oluju

Bombastičnoj najavi o povlačenju prethodio je uvodni medijski nastup, posvećen iskazivanju nezadovoljstva državne tajnice predstojećim rezanjem proračuna State Departmenta.

Hillary Clinton upozorila je Kongres da američko ministarstvo vanjskih poslova s osakaćenim budžetom neće moći ispuniti sve svoje zadaće – od operacija u Iraku i Afganistanu do masovnog procesuiranja zahtjeva za američke vize.

'Žele da nastavimo raditi ono što se od nas očekuje u Iraku, Pakistanu i Afganistanu, usput i u Jemenu, Somaliji, Sudanu itd.', izjavila je Clinton za Associated Press, dodajući da se od State Departmenta očekuje da obavlja isti posao uz manje novca.

Dok kongresnici dogovaraju konačnu verziju godišnjeg proračuna, opetovano poručuju da će se u razdoblju povećanog deficita i stroge fiskalne štednje cjelokupna federalna potrošnja suočiti s oštrim rezovima. Bivša 'prva dama' potražila je zaklon od predstojećih političkih oluja na vrhu popularnosti, kada praktički nema što izgubiti, a puno toga - poput povratka u Bijelu kuću na velika vrata - još uvijek može dobiti.