DRAMA NA BIOKOVU

HGSS spasio planinara koji je doživio srčani udar

11.01.2014 u 17:49

Bionic
Reading

Planinar koji je danas na Biokovu iznad Zaostroga najvjerojatnije doživio srčani udar, uspješnom akcijom helikopterskog spašavanja prebačen je poslijepodne u KBC Split gdje mu je pružena liječnička pomoć, priopćeno je iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS)

Splitska HGSS-ova stanica dobila je oko podneva dramatični poziv skupine planinara s Biokova da je jedan od njih desetak (P.V., rođen 1952.) najvjerojatnije doživo srčani udar.

Planinari su krenuli iz Podaca na vrh Viter i nalazili su se vrlo blizu samog vrha (769 metara nadmorske visine). Pokrenuta je helikopterska akcija spašavanja iz Splita i paralelno zemaljske ekipe iz Makarske.

U helikopterskoj akciji je sudjelovalo pet letača spašavatelja iz splitskoga HGSS-a i posada helikoptera iz Zrakoplovne baze Divulje. Kako se radi o iznimno nepristupačnom terenu, spašavanje je izvedeno iz lebdećeg helikoptera.

Dvoje spašavatelja, od kojih je jedna liječnica HGSS-a, spustili su se po užetu iz helikoptera do unesrećenoga. Nakon zbrinjavanja tehnikom »fiksnog užeta« u podvjesu helikoptera dvoje spašavatelja i unesrećeni prebačeni su do najbližeg mjesta gdje je moguće slijetanje helikoptera.
Tu je unesrećeni ukrcan u helikopter te prebačen u KBC Split gdje je predan na brigu liječnicima oko 14,30 sati.
Budući da su vremenske prilike dozvolile helikoptersko spašavanje, pozvana je zemaljska ekipa, stoji u priopćenju