USPJEŠNA AKCIJA

HGSS spasio Australca u Paklenici koji je visio na konopu

12.08.2013 u 20:29

Bionic
Reading

Uspješno je završena akcija spašavanja mlađeg australskog turista koji je stradao nešto iza podneva u Paklenici na Anića kuku, piše Večernji list. Uz njega je GSS spasio i njegovu partnericu, mlađu češku alpinisticu. Mladić je teško ozlijeđen i visio je na konopcu do dolaska spasitelja HGSS-a, potvrdili su iz policije

HGSS je u 12.05 sati putem Centra 112 dobio dojavu da se na stijeni Anića kuka u Nacionalnom parku Paklenica dogodila nesreća prilikom penjanja. Australsko-češki penjački dvojac zaputio se u smjer Kača gdje je u trećoj dužini na visini od oko 70 metara australski penjač pao te se pritom ozlijedio i u nekoliko navrata gubio svijest.

Pokrenuta je, piše Večernji list, akcija spašavanja u kojoj je sudjelovalo četvero dežurnih članova HGSS-a u NP Paklenica iz Stanica Zadar, Zagreb i Ogulin te još sedam članova Stanice Ogulin koji su boravili u kući HGSS-a u Starigradu Paklenici. Dolaskom ispod stijene Anića kuka spasioci su ustanovili gdje se unesrećeni nalaze te su stupili s njima u kontakt. Dvoje spasioca popelo se do unesrećenih te viseći na stijeni saniralo ozljede.

Ekipa u podnožju pripremila je opremu i marinerovu nosiljku za podizanje do unesrećenog. Napravljeno je sidrište iznad unesrećenog koji je stavljen u nosila te u pratnji dvojice spasilaca spušten po užetu u podnožje stijene. Tamo je transport preuzela druga ekipa koja je unesrećenog A. K. (20 godina) iz Australije spustila u dolinu do vozila hitne medicinske pomoći. Njegova partnerica iz Češke (24 godine) u pratnji spasilaca po užetu je spuštena u podnožje stijene. Time je akcija je završila u 15.37 sati.