DRAMATIČNO SPAŠAVANJE

HGSS-ovci na leđima nosili planinara niz Velebit

11.01.2014 u 12:14

Bionic
Reading

Županijski centar 112 u Gospiću zaprimio je 8. siječnja, u popodnevnim satima, poziv u pomoć. Dugogodišnji planinar i vrsni poznavatelj Velebita je prilikom uspona na području iznad Dundovića ozlijedio desni skočni zglob - tako započinje priča koju prenosi 24sata.hr

Nakon obavljenog preliminarnog razgovora s unesrećenom osobom, vođa akcije gorskih spašavatelja utvrdio je da se unesrećeni planinar nalazi na području Sjevernog Velebita, iznad Dundović poda, sjeveroistočno od Šegotske glavice.

To neurbano i nepristupačno područje nema planinarskih i bilo kakvih drugih staza pa je najprije bilo potrebno locirati unesrećenog, a tek nakon toga planirati izvlačenje. Pretraživanje terena potrajalo je sat vremena, nakon čega je krenuo transport, navodi 24sata.

Na žalost teren je bio nepristupačan u tolikoj mjeri da unesrećenog nije bilo moguće transportirati u nosilima, već su HGSS-ovci bili prisiljeni muškarca nositi na leđima. Uz redovite izmjene nosača, planinar je polako spušten niz planinu. Tijekom transporta nosačima se morao prosijecati put mačetama, što je dodatno otežavalo i usporavalo sam transport.

Osim članova HGSS Stanice Gospić u akciji je sudjelovao i jedan djelatnik NP Sjeverni Velebit te jedan djelatnik PP Velebit.