PENJAČI ZAPELI U ANIĆA KUKU

HGSS na Velebitu spasio četvero Britanaca

20.10.2011 u 14:39

Bionic
Reading

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Zadar noćas su spasili četvero državljana Velike Britanije koji su ostali zarobljeni na Velebitu, u stijeni Anića kuka, doznaje se jutros iz zadarskog HGSS-a

Dojava da su Britanci ostali zarobljeni na Anića kuku na smjeru Brahm primljena je u zadarskom Županijskom centru 112 oko jedan sat iza ponoći.

Britanski državljani su jučer ujutro otišli na planinarenje na Anića kuk, no nakon što im je odron stijene oštetio uže penjači se nisu usudili nastaviti uspon i tako su ostali zarobljeni u stijeni Anića kuka, na smjeru Brahm. Također, kako je jutros izvijestila Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), jedan od njih je pao i ozlijedio glavu te su zatražili pomoć.

Nakon poziva u pomoć na teren je izašlo 14 pripadnika HGSS-a Zadar i HGSS-a Rijeka te su unesrećenima pomogli da se sigurno planinarskom stazom spuste do parkirališta Nacionalnog parka (NP) Paklenica. Britanski penjači dovedeni su na sigurno oko 6,20 sati, a jedan je zbog pada imao lakše ozljede lica te mu je odmah pružena liječnička pomoć.

Prema izvješću iz zadarskog HGSS-a, vremenski su uvjeti noćas na Velebitu bili nepovoljni, pa su kiša i vjetar spašavateljima otežavali akciju.