apel za lijekove

HFD pomaže u prikupljanju i transportu lijekova u Ukrajinu

21.04.2022 u 13:21

Bionic
Reading

Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) pridružilo se Europskom udruženju farmaceuta koje je pokrenulo dobrotvornu akciju prikupljanja i transporta lijekova za bolnice u ratom pogođenoj Ukrajini, priopćio je u četvrtak HFD.

Pomozite nam da liječimo žrtve rata u ukrajinskim bolnicama, prenio je HFD europski apel ističući kako je žrtvama u Ukrajini potrebno mnogo više specijalističkih lijekova koji se koriste za liječenje ratnih ozljeda.

Bolnice koje liječe ratne ozljede trebaju lijekove dostupne samo od specijaliziranih dobavljača, koji se zbog svoje prirode moraju skladištiti i transportirati u optimalnim uvjetima.

Mnogi lijekovi za bolnice nalaze se u infuzijskim vrećicama, drugi mogu biti specijalizirani medicinski zavoji za rane, a neki se moraju održavati i transportirati na određenim temperaturama.

"Bolnice mogu liječiti svoje pacijente takvim lijekovima samo ako znaju da su stigli odgovarajućim kanalima i da se jamči njihova kvaliteta jer će tek tada znati da su sigurni za primjenu", poručili su iz HFD-a.

Farmaceuti diljem Europe, istaknuli su, odgovorili su na pozive za specijaliziranu pomoć ukrajinskim bolnicama te, predvođeni svojim nacionalnim organizacijama farmaceuta, koriste svoja stručna znanja o lijekovima kako bi organizirali nabavu, logistiku i sigurnu isporuku specijalističkih lijekova tamo gdje su najpotrebniji.

Osim toga, u dogledno vrijeme farmaceuti volonteri iz cijelog svijeta bit će poslani u pomoć bolnicama i izbjegličkim centrima, koji su podrška humanitarnim naporima.