VISOK ODAZIV U LIBANONU

Hezbolah gubi izbore, udarac Iranu i Siriji

07.06.2009 u 23:50

Bionic
Reading

Protusirijska koalicija porazila je Hezbolah i njegove saveznike u nedjelju na libanonskim parlamentarnim izborima, izjavili su izvori na obje strane

BEJRUT - 'Izgubili smo izbore', rekao je važan političar blizak savezu koji uključuje Hezbolah i kršćanskog čelnika Michela Aouna. 'Prihvaćamo rezultat kao volju naroda'.

Kršćanski političar Samir Geagea kazao je kako vjeruje da je pobijedila protusirijska koalicija 'Ožujak 14', kojoj pripada njegova stranka Libanonske snage, moguće vrlo tijesno.

'Mislim da će se 'Ožujak 14'. ...vratiti kao većina', rekao je Geagea televiziji LBC.

Izvor u izbornoj kampanji Sada al-Haririja, čelnika sunitskih muslimana u koaliciji, predvidio je čistu pobjedu rekavši kako će ovaj blok dobiti najmanje 68 zastupničkih mjesta u skupštini od 128 mjesta.

Službeni rezultati još uvijek nisu objavljeni.

Ako bude potvrđen, najavljen rezultat bi značio udarac Siriji i Iranu koji podržavaju Hezbolah i poticaj Sjedinjenim Državama, Saudijskoj Arabiji i Egiptu koji podupiru Haririjev savez.

Ministar unutarnjih poslova Ziad Barud kazao je nakon zatvaranja birališta u 18.00 sati kako prve brojke pokazuju da je na izbore izašlo 54 posto birača, što je visoka brojka za Libanon gdje stotine tisuća od 3,26 registriranih birača živi u inozemstvu.